A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/ante-gotovina-ljudi-na-trgu-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Mirko Ljubičić: Doček generala bio je jedan od najvećih događaja u Hrvatskoj od 1990. godine! | Politika+
Crna kronika

PONOSNI ORGANIZATORI: Mirko Ljubičić: Doček generala bio je jedan od najvećih događaja u Hrvatskoj od 1990. godine!

'Branitelji su bili kao jedan! Ovo ćemo pamtiti cijeli život.'

Piše: Ivan Klarić

Sinoćnji doček generala Ante Gotovine i Mladena Markača u Zračnoj luci Pleso i na zagrebačkom glavnom trgu organizirali su pripadnici specijalne policije, gardijskih brigada, ratni vojni invalidi i drugi branitelji. Jedan od najveličanstvenijih događaja otkako je samostalne Hrvatske krovno je organiziran od strane Udruge specijalne policije na čelu s Josipom Klemmom, Zborom gardijskih brigada na čelu s Ilijom Vučemilovićem, Hvidre Grada Zagreba na čelu s Mirkom Ljubičićem i tridesetak ostalih braniteljskih udruga.

 

'Gdje su bili naši ministri, političari, saborski zastupnici pa i generali večer prije haške presude? Zašto nisu došli s nama položiti vijenac na Mirogoj, zašto nisu s nama bili na misi? Izostali su jer nisu vjerovali da će generali Gotovina i Markač biti oslobođeni. No, zato su poput lisica čekali presudu pa su se jučer na dočeku odmah našli na bini premda im tamo nikako nije bilo mjesto.'

Doček na Plesu, prijevoz generala do Trga, sam doček u središtu Zagreba, sve je to bilo u rukama nekoliko desetaka branitelja. Cijela organizacija ovog uistinu veličanstvenog događaja počela je prije nekoliko tjedana, a kulminirala je zadnjih nekoliko dana. Službeni početak krenuo je dan prije presude kada su branitelji u ime Gotovine i Markača položili vijenac na Mirogoju na kojem je pisalo 'Braći od braće'. Nakon toga upalili su 400 svijeća, a povorka od 2500 branitelja uputila se u zagrebačku katedralu hdje su prisustvovali svetoj misi. Nakon toga, okupljeni branitelji noć su proveli na bdijenju očekujući jutro. Prisutnima je bila osigurana hrana pa je tijekom noć podijeljeno čak pet tisuća porcija graha. Nakon što su iz Haaga stigle sjajne vijesti, valjalo je organizirati sve kako bi slobodni generali što prije stigli u Hrvatsku.

 

- Tada je zapravo krenuo naš pravi posao. No, sve smo brzo dogovorili, priča nam Mirko Ljubičić Šveps, predsjednik Hvidre Grada Zagreba koji je kao glavni logističar vodio glavnu riječ u organizaciji dočeka generala.

 

- Ponosan sam jer smo napravili sjajan posao. Jer su branitelji bili kao jedan. Ovo će meni, ali i svima ostalima biti događaj koji ćemo pamtiti cijeli život. Naravno, u ovo sve ne bi ni krenuli da nismo dobili odobrenje od generala Gotovine i Markača, jasno će Ljubičić.

- Dobili smo od njih zeleno svijetlo za organizaciju dočeka. Nakon što su sletjeli na Pleso, generali su prema Trgu išli u našim automobilima. Nakon sjajnog dočeka na Trgu, s nama su išli na svetu misu gdje ih je ispred katedrale dočekao kardinal Bozanić. Sve skupa, bilo je sjajno, ponosno će Ljubičić.

No, naš sugovornik istaknuo je nekoliko stvari koje su zasmetale braniteljima.

- Gdje su bili naši ministri, političari, saborski zastupnici pa i generali večer prije haške presude? Zašto nisu došli s nama položiti vijenac na Mirogoj, zašto nisu s nama bili na misi? Izostali su jer nisu vjerovali da će generali Gotovina i Markač biti oslobođeni. No, zato su poput lisica čekali presudu pa su se jučer na dočeku odmah našli na bini premda im tamo nikako nije bilo mjesto, prenosi Ljubičić dojmove branitelja.

 

Naš sugovornik prenio je veliku zahvalu branitelja i cijelog organizacijskog odbora dočeka generala Gradu Zagrebu, a posebice gradonačelniku Milanu Bandiću, Miri Laci i Miodragu Demi bez kojih, kaže, ovo sve ne bi bilo moguće organizirati.

 

- Josip Klemm i Ilija Vučemilović, kao novi lideri braniteljske populacije organizacijom ovog događaja pokazali su svoju veličinu, ali i potvrdili da su njihove udruge sjajno organizirane. Ovo je bio, ponavljam, sjajan posao i drago mi je da je zagrebačka Hvidra i ja osobno, mogla pomoći u ovome. Jučerašnji doček generala na zagrebačkom Trgu bio je najveći događaj još od 1990. godine, jači i od skupa potpore Radiju 101. Branitelji su cijeloj hrvatskoj javnosti pokazali da su sposobni i odgovorni i da mogu organizirati tako velik događaj koji je prošao bez ijednog incidenta, jasno će Ljubičić .

 

- Za kraj, moram izraziti razočaranost Hrvatskom televizijom koja prije nekoliko dana, konferenciji za novinare na kojoj smo iznijeli naš plan i program uoči i nakon izricanja presude u središnjem Dnevniku nije dala ni jedne sekunde. Čiji je HRT, tko s njim upravlja kada na toj istoj televiziji svoje mjesto ne mogu imati branitelji, pita se Ljubičić još jednom dodavši kako smo svi skupa jučer bili svjedoci velikom događaju.

 

- Pitam gospodina Radmana zašto u Dnevniku najveći događaj od 1990. godine nije imao ni sekundu, naposljetku će Ljubičić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mirko ljubičić, haag, mladen markač, ante gotovina