A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/knjige-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Interliber: Nakladnici idući sajam ne očekuju s optimizmom, 2013. donosi vrhunac krize | Politika+
Kultura

ODJECI SAJMA KNJIGA: Interliber: Nakladnici idući sajam ne očekuju s optimizmom, 2013. donosi vrhunac krize

'Ono što se na Interliberu ne vidi je broj otpuštenih zaposlenika u izdavaštvu, smanjivanje njihovih plaća i puno manje novoobjavljenih knjiga.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na zadovoljstvo organizatora i izdavača ovogodišnji Interliber na Zagrebačkom velesajmu, privukao je podjednak broj posjetitelja kao prošle godine kada ih je bilo gotovo sto tisuća, no nakladnici nisu optimistični jer očekuju da će iduće izdanje tog najvećeg hrvatskog sajma knjiga dočekati s još manje novih naslova, a s još više problema.

"Petpostotni PDV na knjigu koji će se uvesti u novoj godini ne izgleda velik, ali dolazi nakon nekoliko godina krize, pa će izdavači morati podići cijene knjiga ili ići na vlastite troškove, no to je gotovo nemoguće jer su već iscrpljene sve rezerve."

Nakladnike se često pita kako to da se iz godine u godinu žale, a nitko još nije bankrotirao, no ono što se na Interliberu ne vidi je broj otpuštenih zaposlenika u izdavaštvu, smanjivanje njihovih plaća i puno manje novoobjavljenih knjiga, rekao je Neven Antičević, direktor Algoritma i predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske.

Petpostotni PDV na knjigu koji će se uvesti u novoj godini ne izgleda velik, ali dolazi nakon nekoliko godina krize, pa će izdavači morati podići cijene knjiga ili ići na vlastite troškove, no to je gotovo nemoguće jer su već iscrpljene sve rezerve, ustvrdio je. Ako se uvodi porez za koji vlada kaže da ga nije izabrala već naslijedila, taj bi se iznos na neki način trebao vratiti u branšu, primjerice kroz oslobođenje od nekog drugog poreza, dodao je.

Ante Žužul, direktor Školske knjige, kaže kako je ta izdavačka kuća za sajam osigurala popuste na vrijedna izdanja koja su "izvan konkurencije", pa im prodaja ide dobro, a i mnogi dolaze na Interliber kako bi povoljnije nabavili kvalitetnu knjigu. Ocijenivši da će, kao i svaki napad na knjigu, novi PDV naštetiti izdavaštvu, pohvalio je male nakladnike što su došli na sajam i "uložili posljednje napore da predstave svoj identitet".

"Nije problem samo u PDV-u, nego i u visokim najamninama za knjižare, samo njih dvije ili tri posluju profitabilno, a svi ostali voze na rezervi. Ako se nešto ne napravi sljedeća bi godina mogla biti jako teška"

Kultura nam je u prošlosti očuvala ime, a posebno sada treba preživjeti kako bi se predstavili u globalnom svijetu i ispunili svoje ciljeve, naglasio je Žužul, koji smatra da bi se dio problema mogao riješiti kada bi gradovi za pedeset posto smanjili najamninu prostora knjižarama, a kako "slastičarnice i ćevabdžinice ne bi potjerale kulturu iz središta grada".

Slično razmišlja i Drago Glamuzina, glavni urednik u V.B.Z.-u, kući koja je ove godine odustala od nagrade za najbolji neobjavljeni roman godine čiji se dobitnik objavljivao na Interliberu.

"Nije problem samo u PDV-u, nego i u visokim najamninama za knjižare, samo njih dvije ili tri posluju profitabilno, a svi ostali voze na rezervi. Ako se nešto ne napravi sljedeća bi godina mogla biti jako teška", ustvrdio je Glamuzina.

Napomenuo je da je ta izdavačka kuća po prodaji ostala na istoj razini kao prošle godine, jer se orijentirala na druge kanale prodaje osim knjižarama, koje su u proteklih nekoliko godina zabilježile pad prodaje od oko četrdeset posto.

Seid Serdarević iz izdavačke kuće Fraktura kaže da je ta izdavačka kuća zadržala produkciju iz prošlih godina što, s obzirom na to da je u prošloj godini bilo oko 500 do 800 manje novih naslova, mnogima nije uspjelo. Za iduću godinu planira isti broj naslova, njih šezdesetak, ali očekuje da će PDV dodatno opteretiti izdavače i kupce knjiga.

Serdarevića zabrinjava i što Interliber ponovno nema ozbiljan program, niti programskog direktora koji bi osmislio koncept kako bi taj sajam trebao ubuduće izgledati, a takve su kritike sve glasnije i među ostalim izdavačima.

Voditelj sajma Zoran Ušurić takve prigovore ne smatra opravdanima i ističe da je sajam upravo "onakav kakav izdavači žele da bude" te od njih, ponajprije od Zajednice nakladnika i knjižara, želi vidjeti "jači angažman".

Ušurić smatra da je ove godine ipak došlo do pomaka, s obzirom na bogatiji stručno-popratni program, više promocija na središnjoj pozornici, zanimljive izložbe i autorski kutak za susrete pisaca i njihove publike. Procjenjuje da je posjećenost sajmu podjednaka prošlogodišnjoj, kada se govorilo o gotovo sto tisuća posjetitelja.

Osim popusta na starija beletristička izdanja, od kojih su neka bila i više od osamdeset posto, te popuste do trideset posto na novije naslove, najviše zanimanja u proteklih šest dana sajma tradicionalno su izazvale knjige o samopomoći, kuharice, izdanja za djecu, školski priručnici.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Seid Serdarević, V.B.Z., Drago Glamuzina, knjige, interliber