Hrvatska

OBLJETNICA: Nadbiskup Želimir Puljić u Škabrnji: Sada nam valja gledati u budućnost!

'...a to nam je poručio i naš sumještanin general Ante Gotovina.'

Piše: p/h

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić na misi je na obljetnicu stradanja Škabrnje rekao da su Vukovar i Škabrnja simbol našeg stradanja i bolni podsjetnik žrtava koje su pale za samostalnost Hrvatske, ali da nam sada valja gledati u budućnost.

'Ova kiša je nešto što nam je i general Gotovina poručio da je rat iza nas, a budućnost pred nama. Ona će biti plodna, ako njoj budemo okrenuti i o njoj budemo sanjali i nju stvarali.'

Zahvalivši Bogu za ove dane u kojima se očitovalo hrvatsko prirodno zajedništvo rekao je: "Bog nas danas obilato blagoslivlja kišom da nam dobro urodi sve što smo radili. Ova kiša je nešto što nam je i general Gotovina poručio da je rat iza nas, a budućnost pred nama. Ona će biti plodna, ako njoj budemo okrenuti i o njoj budemo sanjali i nju stvarali".

Predsjednik HBK i nadbiskup zadarski dodaje da smo u tom duhu danas trajno povezani s Vukovarom; obilježavamo dane kada je JNA okupirala jedan grad i jedno selo - Vukovar i Škabrnju.

"Ova dva mjesta na dva kraja Hrvatske u sebi utjelovljuju zvukove "Lijepe naše". Jer okupator je mislio zauvijek ugasiti našu neutaživu želju za slobodom", rekao je nadbiskup.

"S ponosom sam u petak uskliknuo ,Raduj se zemljo Hrvatska', kakva će tek radost biti kad nas Otac nebeski zagrli i pozove u Gospodareve dvore. Spominjemo se danas žrtava Škabrnje i Vukovara, a nikako ne želimo žrtve agresije svesti na ova dva mjesta. Današnji datum simbolično označava namjeru zločinačke vojske JNA koja je taktikom spaljene zemlje odlučno krenula u osvajanje. Vukovar i Škabrnja nisu izdržali, ali izdržala je Hrvatska, zahvaljujući njezinim braniteljima i potpomognuta molitvom njezinih građana", istaknuo je u propovjedi nadbiskup Puljić na misi u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Poručio je da su "Vukovar i Škabrnja simbol našeg stradanja i bolni podsjetnik žrtava koje su pale za samostalnost Hrvatske. Sada nam valja gledati u budućnost, a to nam je poručio i naš sumještanin general Ante Gotovina".

Nakon mise, sudionici sjećanja na škabrnjske žrtve srpske agresije iz 1991. u koloni sjećanja otišli su na mjesnom groblju gdje su položili vijence.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANTE GOTOVINA, Želimir Puljić, ŠKABRNJA