A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivica-dacic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO Ivica Dačić odgovara Gotovini: Poziv za povratak Srba u Hrvatsku je licemjeran, on ih je i protjerao! | Politika+
Hrvatska

PORUKA PREMIJERA: VIDEO Ivica Dačić odgovara Gotovini: Poziv za povratak Srba u Hrvatsku je licemjeran, on ih je i protjerao!

'Haag je vratio Balkan u devedesete godine.'

Piše: PolitikaPlus
Na pitanje kako se presuda odražava na odnose Srbije i Hrvatske, Dačić je rekao da nikakav odnos nije ni postojao. "Što, kao imali smo super odnose, pa će se ovo na njih odraziti. Nismo imali nikakav odnos. Oni nisu ni željeli susresti se s nama i stalno su postavljali neke uvjete", rekao je Dačić, tvrdeći da je on sam više puta bezuspješno zvao predsjednika hrvatske vlade Zorana Milanovića.

Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić izjavio je da Srbija zbog oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ne smije potonuti u samoizolacionizam i kolektivnu paranoju, a Gotovinin poziv izbjeglim Srbima da se vrate u Hrvatsku nazvao je licemjernim.

"Ne možemo sada pucati sebi u glavu, ne možemo kukati kao 'Calimero' zato što je međunarodna zajednica nepravedna. Da je Srbija jaka nikada se ovo ne bi dogodilo", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u vojvođanskome parlamentu u Novom Sadu.

Ivica Dačić se osvrnuo i na poziv generala Gotovine izbjeglim Srbima da se vrate u Hrvatsku, za koji je rekao da je licemjeran i iluzoran.

"Iluzorno je i licemjerno da poziv dolazi od onoga tko ih je protjerao, ali, vidite, i to je moguće. Mislim da taj njegov poziv trebaju pratiti jamstva što će biti s tim ljudima kada se vrate", kazao je Dačić novinarima u Novom Sadu.

On je izjavio i da je nakon oslobađajućih presuda hrvatskim generalima dovedeno u pitanje eventualno povlačenje tužbi za genocid, koje su Hrvatska i Srbija podnijele Međunarodnom sudu pravde.

Istaknuo je da Hrvatska nakon presude u Haagu nema razloga za povlačenje svoje tužbe za genocid.

"Ovim što je učinjeno, Haag je vratio Balkan u devedesete godine. Kakav je to proces pomirenja ako svatko ne odgovara za svoje zločine i ako su neke žrtve bezvrijedne", upitao je.

Na pitanje kako se presuda odražava na odnose Srbije i Hrvatske, Dačić je rekao da nikakav odnos nije ni postojao.

"Što, kao imali smo super odnose, pa će se ovo na njih odraziti. Nismo imali nikakav odnos. Oni nisu ni željeli susresti se s nama i stalno su postavljali neke uvjete", rekao je Dačić, tvrdeći da je on sam više puta bezuspješno zvao predsjednika hrvatske vlade Zorana Milanovića.

Dačić je predsjednikom vojvođanskog parlamenta Istvanom Pasztorom sudjelovao na konstitutivnoj sjednici pokrajinskog vijeća za sigurnost u Novom Sadu.

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, srbija, ante gotovina, ivica dačić