A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/sanader-807.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Slovenski mediji o presudi Sanaderu: Hrvatska se skandinavizira, a Slovenija balkanizira | Politika+
Hrvatska

ODJECI: Slovenski mediji o presudi Sanaderu: Hrvatska se skandinavizira, a Slovenija balkanizira

'Bilo bi dobro da se slovenske suce pošalje na tečaj kod hrvatskih kolega.'

Piše: P/H

Slovenski mediji u utorak na istaknutim mjestima i u udarnim vijestima prenose da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u prvostupanjskoj presudi osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnog profiterstva i korupcije.

Ljevici skloniji internetski komentatori kao potencijalnog ratnog profitera i "slovenskog Sanadera" vide sadašnjeg premijera Janeza Janšu.

U mnoštvu različitih reakcija na tu presudu, koju čitatelji raznih medija iznose na internet-forumima, dominira ocjena da je Hrvatska sudskim postupcima u borbi protiv korupcije prestigla Sloveniju, da osuda Sanadera pokazuje kako se "Hrvatska skandinavizira, a Slovenija balkanizira" te se čak ističe da bi bilo dobro da se slovenske suce "pošalje na tečaj" kod hrvatskih kolega.

Također se traže poveznice sa slovenskom političkom zbiljom, jer su, kako se ističe, kriza i socijalna depresija zadnjih godina stvorili uvjerenje da su svi političari korumpirani te da se policijski i sudski procesuiraju "mali lopovi", dok su političari i visoki dužnosnici ostaju "svete krave".

Ljevici skloniji internetski komentatori kao potencijalnog ratnog profitera i "slovenskog Sanadera" vide sadašnjeg premijera Janeza Janšu, zbog sudskog postupka u vezi korupcijske "afere Patria" i zbog već 20 godina prisutnih teorija kako su se Janša i njegova stranka 90-ih okoristili na račun preprodaje oružja, u vrijeme kada je Janša bio ministar obrane. Internetski komentatori suprotne političke opcije, s druge strane, u ulozi korumpiranog političara vide ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, zbog predkaznenog postupka u kojemu se sumnjiči za utaju i gospodarski kriminal prilikom gradnje sportskog centra Stožice, ali i zbog stigme da je "tranzicijski tajkun" i "šampanjski ljevičar", koji je stekao bogatstvo u vrijeme privatizacije društvene imovine.

Ljubljansko "Delo" koje je, kao i Slovenska televizija i drugi vodeći mediji, suđenje Sanaderu dugo pratilo, ističe da je izricanje presude pobudilo veliku pažnju medija u svijetu, među ostalim i vodećih svjetskih agencija koje su pratile tijek suđenja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska-slovenija, janez janša, ivo sanader