A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-sanader-sud-201.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Svjetski mediji: Hrvatska pokazala odlučnost u borbi protiv korupcije | Politika+
Hrvatska

SLOŽNI: Svjetski mediji: Hrvatska pokazala odlučnost u borbi protiv korupcije

'EU traži od Hrvatske, koja će postati 28. članicom Unije 1. srpnja 2013., da joj borba protiv korupcije bude prioritet.'

Piše: PolitikaPlus

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen na deset godina zatvora zbog primanja mita od dviju stranih tvrtki i time je postao najviši državni dužnosnik koji je osuđen za korupciju u Hrvatskoj, budućoj članici Europske unije, piše u srijedu svjetski tisak komentirajući presudu.

The Washington Post prenosi da Sanader nije pokazivao nikakve emocije tijekom čitanje presude te da je tijekom jednogodišnjeg suđenja tvrdio da nije kriv i da su optužbe protiv njega politički motivirane, a da im je svrha spriječiti njegov povratak na visoki položaj

Britanski list The Guardian podsjeća da će Hrvatska postati članicom EU-a u srpnju i navodi da će se na presudu Sanaderu vjerojatno gledati kao na dokaz da se zemlja uhvatila u koštac s korupcijom.

Američki The Wall Street Journal piše da je hrvatski sud osudio bivšeg premijera na deset godina zatvora zbog uzimanja milijuna eura mita i ratnog profiterstva te da je taj slučaj pažljivo pratio EU.

The New York Times podsjeća da je Sanader nekoć bio jedan od najmoćnijih ljudi u Hrvatskoj i da je naizgled bio nedodirljiv. Ta presuda, piše dalje NYT, dolazi u vrijem rastućih bojazni da se korupcija širi u novim članicama EU-a i navodi kao primjer Rumunjsku, gdje je ljetos uhićen bivši premijer pod optužbom za korupciju i osuđen na dvije godine zatvora, te Bugarsku koja nije uspjela zatvoriti mafijaše.

The Washington Post prenosi da Sanader nije pokazivao nikakve emocije tijekom čitanje presude te da je tijekom jednogodišnjeg suđenja tvrdio da nije kriv i da su optužbe protiv njega politički motivirane, a da im je svrha spriječiti njegov povratak na visoki položaj.

Njemački Sueddeutsche Zeitung također piše da je Sanader prvi visoko rangirani političar u Hrvatskoj koji je osuđen zbog korupcije. EU traži od Hrvatske, koja će postati 28. članicom Unije 1. srpnja 2013., da joj borba protiv korupcije bude prioritet, navode novine.

Navodeći kako je ovo tek prva presuda, Frankfurter Allgemeine Zeitung ističe kako je protiv nekad najmoćnijeg čovjeka u Hrvatskoj državno odvjetništvo do sada pokrenulo četiri kaznena postupka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska unija, ivo sanader, zatvor