IT

IT KONFERENCIJA: SRETNI BROJ? 13. Windaysi sele se iz Rovinja u Umag

Vidaković: Vjerujem da će ova konferencija donijeti do sada najinteresantniji spoj tehnologije i biznisa.

FOTO: Ivan Vidaković i Dubravka Salopek
Piše: Ivan Hrstić

Nakon 12 neće ići 14. Najveća IT konferencija u regiji iduće godine održat će se po 13. put, pa će se tako i zvati Windays13, ali za neke će ipak biti nesretna. Lokacija se ponovno mijenja. Godinama smo se navikli Windayse poistovjećivati s Opatijom, zatim smo se počeli privikavati na Rovinj, no već nakon tri sezone u djelomice prilagođenim pogonima nekadašnje Adrisove tvornice duhana - sve se seli u Umag. Broj 13. će, dakle, ostati nesretan barem za rovinjske ugostitelje, a neočekivanoj travanjskoj špici radovat će se u Umagu.

IVAN VIDAKOVIĆ: Vjerujem da će ova konferencija donijeti do sada najinteresantniji spoj tehnologije i biznisa.

U Microsoftu su godinama tražili adekvatnu zamjenu za Opatiju, no, na hrvatskoj obali nije bilo grada koji je imao kapaciteta ugostiti 1.500-2.000 informatičara i poslovnjaka i istovremeno udovoljiti visokim organizacijskim i tehničkim zadacima. Danas je situacija ipak nešto drugačija pa se može i birati. Naravno, to ima i svoje negativne strane - do sada je sve bilo u centru atraktivnog turističkog grada, a sad će biti u sklopu hotelskog kompleksa Katoro, ali barem će smještaj i svi brojni konferencijski sadržaji biti na istom mjestu.

- Ne, prelazak u Umag ne znači da smo u krizi smanjili potrebe ove konferencije, odgovorila nam je Dubravka Salopek, direktorica ovogodišnje konferencije, ističući da Umag sad može u potpunosti udovoljiti njihovim zahtjevima i potrebama očekivanih minimalno 1.500 sudionika, te da su pri odluci da dođe do novog preseljenja samo slušali komentare i sugestije sudionika prethodnih konferencija. Vjeruju da do osipanja neće doći, iako su hrvatske tvrtke sve manje spremne žrtvovati nekoliko radnih dana svojih IT stručnjaka, pogotovu što kotizacija nije sitnica - 5.486 kuna + PDV za sve dane konferencije (4.770 u ranoj prijavi, odnosno 3.500 za tehnološki dio konferencije).

Windaysi će, dakle, i ove godine biti podijeljeni na tehnološku i poslovnu konferenciju. Kad završi prvi dio, obično dolazi do smjene sudionika i IT freakove zamjenjuju poslovnjaci u nešto ležernijoj presvlaci od uobičajene.

- Vjerujem da će ova konferencija donijeti do sada najinteresantniji spoj tehnologije i biznisa, veli
Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska, koji smatra da je ova konferencija idealno mjesto za razmjenu ideja između poslovne zajednice i visokih nositelja izvršne vlasti koji već tradiocionalno na nju dolaze.

Sedam mjeseci unaprijed, na pripremama se uveliko radilo, prijave se primaju od danas, no ipak je bilo prerano da nam na jutrošnjoj najavi za novinare organizatori kažu nešto detaljnije o potencijalnim partnerima, istaknutim gostima i predavačima ili pak o sadržaju konferencije. No, neke teme se ipak same po sebi nameću i podrazumijevaju.

- Nalazimo se u doista zanimljivom razdoblju. Od predstavljanja potpuno nove platforme Windows 8 prošlo je tek mjesec dana. Broj uređaja koji nas svakodnevno okružuju raste eksponencijalno, a osobito onih koji se mogu povezati na internet te ih se u skoroj budućnosti očekuje trilijun, kaže Vidaković, ističući da sveprisutnost uređaja s ARM procesorima 'omogućava veliki rast broja računala i uređaja pokretanih windowsima, što predstavlja izuzetnu priliku za razvojne inžinjere, a krajnjim korisnicima i potrošačima omogućit će golem izbor rješenja i tehnoloških alata. Pred nama su mnogi izazovi, a tehnologija će nam u poslovanju omogućiti stvaranje novih prilika koje će potaknuti uspjeh'.

Windows8, još ispod čekića, te nove razvojene mogućnosti te platforme bit će dakle jedna od glavnih tema, a uz to se nameće poslovanje 'u oblaku', svladavanjeizazova koje donosi upravljanje s golemom količinom podataka koja raste gotovo eksponencijalnom progresijom, te problema koje stvara novi trend da se zaposlenicima mora omogućiti korištenje njihovih vlastitih prijenosnih računala i drugih sličnih uređaja u inače sve strože kontroliranim korporativnim uvjetima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KATORO, UMAG, ROVINJ, DUBRAVKA SALOPEK, IVAN VIDAKOVIĆ, MICROSOFT, WINDAYS, WINDAYS13, IT KONFERENCIJA