Hrvatska

STROG: Ministar Zmajlović zbog dima zatražio očitovanje Rafinerije Brod

U dopisu upućenom predstavništvu Rafinerije ministar Zmajlović, uz podatke Državnoga hidrometeorološkog zavoda, navodi i kako su građani potvrdili da je vidljivo kako iz dimnjaka rafinerije Brod izlazi dim.

Piše: PolitikaPlus

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović uputio je dopis predstavništvu Rafinerije Brod u kojem traži hitno očitovanje uprave zbog najnovijih podataka Državnoga hidrometeorološkog zavoda od 22. studenog o onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu.

U dopisu upućenom predstavništvu Rafinerije ministar Zmajlović, uz podatke Državnoga hidrometeorološkog zavoda, navodi i kako su građani potvrdili da je vidljivo kako iz dimnjaka rafinerije Brod izlazi dim unatoč tome što je iz Rafinerije početkom mjeseca potvrđeno da je remont od 10. studenog do kraja godine, izvijestilo je danas Ministarstvo.

Iz Ministarstva očekuju da će odgovor dobiti u prvim radnim danima tjedna te ističu da će o sadržaju odgovora te drugim koracima koje će poduzeti obavijestit medije i građane Slavonskog Broda.

Podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda od 22. studenog, koje je Ministarstvo priložilo, govore da je vidljivo da su koncentracije onečišćujućih tvari u Slavonskom Brodu ponovno povišene, da je srednja dnevna koncentracija sumporovodika bila u porastu, te da su povišene koncentracije sumporovog dioksida i sumporovodika nastupile istovremeno i prema analizi visoke koncentracije pojavile se pri jugozapadnom strujanju vjetra, što ukazuje na izvor iz rafinerije u Brodu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rafinerija brod, mihael zmajlović, slavonski brod