Regija

NEMA PRETENZIJA: Sali Berisha i Hashim Thaci u Skoplju: Neće biti Velike Albanije!

'Plan albanskog nacionalnog jedinstva ostvarit ćemo putem Europske unije.'

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Čelnici Albanije i Kosova, Sali Berisha i Hashim Thaci, obećali su u nedjelju u Skoplju jedinstvo svim Albancima u granicama Europske unije i odbacili svaku mogućnost teritorijalnih pretenzija prema susjednim balkanskim zemljama u kojima žive mnogobrojni Albanci.

"Naši susjedi ne moraju strahovati zbog nacionalnog jedinstva Albanaca"

"Plan albanskog nacionalnog jedinstva ostvarit ćemo putem Europske unije", rekao je albanski premijer Sali Berisha pred 10.000 ljudi okupljenih u nedjelju navečer Skoplju na proslavi stogodišnjice albanske neovisnosti.

"Naši susjedi ne moraju strahovati zbog nacionalnog jedinstva Albanaca", dodao je, iako su okupljeni skandirali "Velika Albanija" i isticali albanske zastave.

Kosovski premijer Hashim Thaci je istaknuo da su Albanci "snažniji nego ikada" i najavio da će nastaviti raditi zajedno.

U nedjelju tijekom skupa nije zabilježen nijedan ozbiljan incident, a makedonska policija ga je osiguravala pojačanim mjerama sigurnosti.

U subotu su se skupine mladih Makedonaca ponovo sukobile s pripadnicima albanske manjine koji su palili makedonske zastave u Skoplju i u Tetovu, gdje su Albanci u većini.

Od ožujka u Makedoniji ponovo traju međuetničke napetosti nakon smrti dvoje Albanaca koje je u svađi ubio jedan makedonski policajac.

Odnosi Albanaca i Makedonaca su napeti nakon sedmomjesečnog sukoba 2001. između vladinih snaga i makedonskih Albanaca. Sukob je zaključen mirovnim sporazumom u Ohridu u kolovozu 2001. koji predviđa veća prava brojnoj albanskoj manjini.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kosovo, Sali Berisha, Hashim Thaci, VELIKA ALBANIJA, ALBANIJA, MAKEDONIJA, tetovo