Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske ulagače ohrabrio rast na Wall Streetu, euro iznad 1,30 dolara

'Tržište se u biti kreće ovisno o raspoloženju investitora koji pozorno prate i najmanje pomake u pregovorima u Washingtonu.'

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros dosegnule najviše razine u devet mjeseci, zahvaljujući jučerašnjem usponu indeksa na Wall Streetu, ali i pozicioniranju ulagača na kraju mjeseca i uoči završetka godine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,6 posto, dok su burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Singapuru porasli između 0,1 i 1 posto.

Stoga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,6 posto, dosegnuvši najvišu razinu od početka ožujka.

„Tržište se u biti kreće ovisno o raspoloženju investitora koji pozorno prate i najmanje pomake u pregovorima u Washingtonu i to će potrajati još neko vrijeme. Sve ostalo je manje važno“

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, premda nema značajnijeg napretka u pregovorima između republikanaca i demokrata kako bi se izbjeglo automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza. Ipak, ulagači se nadaju da će se izbjeći 'fiskalna litica', koja bi američko gospodarstvo mogla uvući u novu recesiju.

„Tržište se u biti kreće ovisno o raspoloženju investitora koji pozorno prate i najmanje pomake u pregovorima u Washingtonu i to će potrajati još neko vrijeme. Sve ostalo je manje važno“, kaže Takuja Takašaki, analitičar u tvrtki Daiwa Securities.

Uspon cijena dionica na azijskim burzama zahvaljuje se i naznakama jačanja američkog gospodarstva, kao i uljepšavanju portfelja na kraju mjeseca, u kojemu je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica ojačao 2,1 posto. Bliži se i kraj godine, zbog čega ulagači također prilagođavaju svoje pozicije.

Forex

Na valutnim je tržištima, pak, euro ojačao jer je početkom tjedna odobrena daljnja tranša međunarodne pomoći Grčkoj, pa je taj problem za neko vrijeme otklonjen s tržišta.

Zahvaljujući tome, tečaj eura jutros se ponovno probio iznad razine od 1,30 dolara, dok se jučer u ovo doba kretao oko 1,2950 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 106,40 na 107,10 jena.

I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 82,15 na 82,35 jena.

Nakon što je jučer skočila za 1,5 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila 35 centi, na 87,75 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

euro, dolar, fiskalna litica, nikkei, msci, svjetska tržišta, burza, azijske burze, jen