Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Oprez na azijskim burzama, euro iznad 1,30 dolara

'Sve je više podataka koji navode na zaključak da je u trećem tromjesečju kinesko gospodarstvo dosegnulo dno, te da se, zahvaljujući jačanju inozemne potražnje, rast ubrzava.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer nema napretka u pregovorima oko američkog proračuna, no tržištu su podršku pružili podaci koji ukazuju na jačanje kineskog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto, a blago su, oko 0,4 posto, porasle i cijene dionica u Južnoj Koreji te Australiji. Burzovni indeksi u Singapuru, Šangaju i Hong Kongu oslabili su, pak, između 0,1 i 0,4 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,1 posto.

„Sve je više podataka koji navode na zaključak da je u trećem tromjesečju kinesko gospodarstvo dosegnulo dno, te da se, zahvaljujući jačanju inozemne potražnje, rast ubrzava“

Ulagači su oprezni jer se u petak pokazalo da u Washingtonu nema nikakvog napretka u pregovorima između republikanaca i demokrata o proračunskom deficitu. Stoga je rizik od 'fiskalne litice', zbog koje bi američko gospodarstvo iduće godine moglo uroniti u recesiju, i dalje prisutan.

No, podršku tržištu pružili su jutros objavljeni podaci koji pokazuju da kinesko gospodarstva jača, nakon duljeg razdoblja usporavanja rasta. PMI indeks menadžera nabave dosegnuo je u studenome 50,6 bodova, najvišu razinu u sedam mjeseci, dok je PMI indeks uslužnog sektora ojačao na 55,6 bodova.

„Sve je više podataka koji navode na zaključak da je u trećem tromjesečju kinesko gospodarstvo dosegnulo dno, te da se, zahvaljujući jačanju inozemne potražnje, rast ubrzava“, kaže Hirokazu Juihama, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

To je povećalo sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, pa je jutros na valutnim tržištima ojačao i euro.

U jednom je trenutku dosegnuo i 1,3048 dolara, najvišu razinu u šest tjedana, dok je u petak iznosio 1,2985 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je sa 107,10 jena, koliko je iznosila u petak, na 107,25 jena, najvišu razinu u sedam mjeseci.

Dolar je, pak, oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj skliznuo s 82,45 jena, koliko je iznosio u petak, na 82,30 jena.

Nakon što je u petak porasla za 80-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala daljnjih 20-ak centi, na 89,15 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SVJETSKA TRŽIŠTA, BURZA, AZIJSKE BURZE, MSCI, NIKKEI