Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze oslabile, euro ojačao nakon što je Španjolska zatražila pomoć

'Ono što bi jedino moglo znatnije potaknuti tržište je napredak u pregovorima u američkom Kongresu.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, jer je ulagače razočarala slabost američke industrije, a kako je zbog toga pod pritiskom i dolar, tečaj eura prema američkoj valuti kreće se oko najviših razina u šest tjedana.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji oslabile između 0,1 i 0,4 posto.

Burzovni indeksi u Šangaju i Hong Kongu ojačali su, pak, oko 0,2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,2 posto.

„Ono što bi jedino moglo znatnije potaknuti tržište je napredak u pregovorima u američkom Kongresu. Zasad toga još nema, no na tržištu vlada konsenzus da će se postići prihvatljiv kompromis kako bi se izbjegla 'fiskalna litica'“

Nakon što su jučer ujutro ulagače ohrabrili podaci o jačanju kineske industrije, jutros su ih pokolebale brojke o padu američkog ISM indeksa s 51,7 na 49,5 bodova, najnižu razinu u više od tri godine.

Oprez na tržištima posljedica je, također, nedostatka napretka u pregovorima između republikanaca i demokrata u Washingtonu o smanjenju proračunskog deficita. Zbog toga i dalje prijeti automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza, što bi iduće godine moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.

„Ono što bi jedino moglo znatnije potaknuti tržište je napredak u pregovorima u američkom Kongresu. Zasad toga još nema, no na tržištu vlada konsenzus da će se postići prihvatljiv kompromis kako bi se izbjegla 'fiskalna litica'“, kaže Vishnu Varathan, ekonomist u Mizuho Corporate Bank.

Na valutnim se tržištima, pak, dolar našao pod pritiskom, nakon jučerašnjih slabih podataka iz američkog industrijskog sektora.

Jučer poslijepodne tečaj eura dosegnuo je 1,3076 dolara, najvišu razinu u šest tjedana, dok se jutros kreće oko 1,3060 dolara.

Uspon eura zahvaljuje se i odluci Španjolske koja je jučer službeno zatražila pomoć iz europskih fondova za dokapitalizaciju banaka, a poticaj su mu pružile i naznake napretka Grčke u provedbi plana o održivom dugu.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura stabilno se kreće oko 107,20 jena, nedaleko najviše razine u sedam mjeseci.

Dolar je, pak, oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj skliznuo s jučerašnjih 82,30 na 82,10 jena.

Nakon što je jučer porasla za 20-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku pala za 20-ak centi, na 88,90 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SVJETSKA TRŽIŠTA, BURZA, NIKKEI, MSCI, EURO, TEČAJ EURA, EUROZONA