Hrvatska

CRKVA U DRUŠTVO: Bozanić: U obrazovanje se uvode odgojni oblici protiv volje većine

Susreo se s ravnateljima zagrebačkih predškolskih i školskih ustanova

FOTO: Arhiv
Piše: P/H

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izjavio je danas na susretu s ravnateljima zagrebačkih predškolskih i školskih ustanova kako se bez javne rasprave i protiv volje većine nastoje i u područje odgoja uvesti odgojni oblici koji nisu u skladu s hrvatskom tradicijom.

Istaknuo je da je potreban odgoj cjelovita čovjeka te dodao da u odgoju ključnu riječ imaju obitelj i roditelji, koji moraju imati pravo na slobodan izbor odgoja svoje djece.

Ocijenio je da obrazovanje nije samoosposobljavanje za rad nego i potpuna formacija ljudske osobe.

Upitao je i jesu li sadašnji sustav i politika na tragu razvoja ljudskih vrijednosti, među kojima je i ona religiozna te podsjetio kako u zemljama Europske unije roditelji posvuda imaju pravo na izbor odgoja svoje djece.

Smatra da je potreban suodgojiteljski konsenzus između obitelji i škole.

"Odgojna uloga roditelja je trajna", napomenuo je dodavši da o njoj zapravo ovisi odgoj.

Po Bozanićevim riječima treba postojati pravo roditelja na iznošenje mišljenja, a kako je rekao, treba praviti i pritiske kako bi se ostvarilo to pravo.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u svojem je govoru istaknuo da Crkva ima važnu ulogu u razvoju hrvatskoga narode, založivši se također za pravo roditelja na izbor odgoja svoje djece.

Predsjednik Udruge ravnatelja srednjih škola Drago Babić upitao je što naša Crkva očekuje od naših škola, podsjetivši da su mu kolege u zbornicama zabrinuti uvođenjem zdravstvenoga odgoja, nezadovoljni vlastitim položaje pa štrajkaju.

Napomenuvši da se nezadovoljstvo silno povećava i nedavnim razrješenjem nekih ravnatelja, Babić je dodao da se ove godine broj upisanih učenika na vjeronauk u njegovoj školi povećao za 16 posto.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović izrazio je zadovoljstvo dobrom suradnjom u odgojnom procesu s crkvenim ustanovama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Milan Bandić, Drago Babić, Vinko Filipović, škole, crkva, Josip Bozanić