A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nato-010.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hrvatska zagovara ulazak svi susjednih zemalja u NATO savez | Politika+
Hrvatska

DIPLOMACIJA: Hrvatska zagovara ulazak svi susjednih zemalja u NATO savez

'Od četiri aspirantice, tri su iz naše regije i tu Hrvatska ima vrlo veliku ulogu jer smatramo da članstvo pridonosi stabilizaciji regije.'

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska snažno zagovora susjedne zemlje na njihovu putu prema članstvu u NATO-u jer članstvo u tom Savezu pridonosi stabilizaciji cijele regije, izjavila je u Bruxellesu prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Ministrica Pusić je sudjelovala na sastanku šefova diplomacija 28 zemalja članica NATO-a, koji je u utorak i srijedu održan u sjedištu Saveza. Jedna od tema bilo je i pitanje proširenja Saveza. U ovom trenutku postoje četiri zemlje aspirantice za članstvo u NATO-u - Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Gruzija.

"Od četiri aspirantice, tri su iz naše regije i tu Hrvatska ima vrlo veliku ulogu jer smatramo da članstvo pridonosi stabilizaciji regije. Mislimo da je Crna Gora spremna, pred Makedonijom stoji jedno pitanje koje nije vezano za same kvalifikacije za članstvo u NATO-u, nego je pitanje odnosa među susjedima (spor oko imena s Grčkom). Bosna i Hercegovina je u fazi kada treba aktivirati plan puta, odnosno napredovanje prema članstvu, što je suspendirano prije nekoliko godina. Nadam se da će u tome biti uspjeha jer je to važno i za Hrvatsku ali i za njezine susjede", rekla je Pusić.

Ministrica je na marginama sastanka u NATO-u imala i dva bilateralna sastanka, s norveškim ministrom vanjskih poslova Espen Barth Eideom i turskim šefom diplomacije Ahmetom Davotogluom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bruxelles, nato, vesna pusić