A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivica-mudrinic-201.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Stigla sudska presuda: HT mora plaćati za DTK! Zagrebački Digitalni grad traži preko 390 milijuna kuna! | Politika+
IT

KOLUMNA MARKA MARINIĆA: Stigla sudska presuda: HT mora plaćati za DTK! Zagrebački Digitalni grad traži preko 390 milijuna kuna!

Istovremeno pobjeda Tatjane Holjevac

Piše: Marko Marinić

Prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Zagrebu, Zagrebačkom holdingu, Podružnici Zagrebački digitalni grad, Hrvatski telekom dužan je platiti i ubuduće plaćati naknadu za korištenje sustava distribucijsko telekomunikacijske kanalizacije (DTK).

Velika je to vijest, već i zbog toga što Naknada za korištenje DTK u vremenu od 01. svibnja 2007. po tužitelju, Zagrebačkom digitalnom gradu, iznosi čak 390 milijuna kuna!


Ova presuda je, ustvari, velika pobjeda Tatjane Holjevac. Naime, današnja potpredsjednica Gradske skupštine krenula je prije više od pet godina, tada kao Skupštinska predsjednica, u bitku da grad Zagreb dobije na upravljanje svoje vlasništvo, distributivne telekomunikacijske kanale.

Inicijativom tadašnje predsjednice Zagrebačke gradske skupštine Tatjane Holjevac u Skupštini grada Zagreba od 13.09.2007.godine donesena je Odluka kojom je određeno da su usluge DTK na području Grada Zagreba djelatnosti od gradskog značaja koje se smatraju komunalnim djelatnostima. Grad Zagreb kao vlasnik DTK prenio je prava i obveze u vezi korištenja, održavanja, razvoja i upravljanja sustavom DTK na gradsko poduzeće Zagrebački digitalni grad, koji je pak pozvao sve telekomunikacijske operatere, između njih i Hrvatski telekom, na potpisivanje ugovora o pristupu i korištenju DTK. Pozivu su se odazvali svi IT operateri osim Hrvatskog telekoma - koji je to odbio. Štoviše, HT je podnio sudske tužbe protiv Digitalnog grada i operatera koji su potpisali ugovore!?

Te sudske tužbe su već u tri završena slučaja izgubili. No, na njihovo odbijanje da potpišu ugovor s gradskom tvrtkom i da plaćaju korištenje zagrebačke komunalne infrastrukture, Digitalni grad je podnio sudsku tužbu protiv HT-a. Općinski sud uvažio je tužbu i donio prvostupanjsku presudu kojom je Hrvatski telekom dužan platiti dosadašnje i ubuduće plaćati novo korištenje DTK kao i svi drugi IT operateri na području grada Zagreba! Na taj način bi Zagrebački holding putem svoje Podružnice Zagrebački digitalni grad naplatio iznos od oko 390 milijuna kuna za period od 2007. do ove godine!

Ova presuda je, ustvari, velika pobjeda Tatjane Holjevac. Naime, današnja potpredsjednica Gradske skupštine krenula je prije više od pet godina, tada kao Skupštinska predsjednica, u bitku da grad Zagreb dobije na upravljanje svoje vlasništvo, distributivne telekomunikacijske kanale.

Tekst djelomične presude: Utvrđeno je da Hrvatski Telekom mora platiti korištenje DTK, a točni iznos će biti naknadno utvrđen:


Deutsche telekom putem svojeg hrvatskog „konzula“ Ivice Mudrinića čini sve ne bi li i dalje besplatno koristio gradsku telekomunikacij- sku mrežu kanala, te je i dalje (!!!) naplaćivao drugim operatorima koji su je koristili, te na taj način ostvarivao ekstra i nelegalnu zaradu, a na telekomunikacij- skom tržištu zadržao siledžijski monopol. Žrtva takve politike bili su građani koji plaćaju jednu od najskupljih telekomunikacij- skih usluga u Europi.

DTK je skup podzemnih cijevi koje se nalaze na dijelovima telefonske mreže dubini od 80 do 140 centimetara, gdje postoji potreba ili se očekuje u sljedećem razdoblju od 15 do 30 godina više od tisuću telefonskih pretplatnika po naselju. U te cijevi uvlače se telefonski kabeli s odgovarajućim brojem linija, ali u pravilu ne veći od tisuću linija u jednoj cijevi. Na pojedinim dijelovima telefonske kanalizacije grade se tzv. podzemni zdenci u kojima se od nekoga kabela mehanički odvaja određeni broj telefonskih linija. Kada su krajem devedesetih godina Ivica Mudrinić i drugi krenuli u privatizaciju Hrvatskog telekoma, odnosno, prodaju Deutche telekomu, očito su potpuno zaboravili na kablovsku infrastrukturu ili su podrazumijevali, kao i u slučaju hrvatskih građana koji su u najvećem broju platili svoje telefonske priključke, da to mogu samo nesmetano otuđiti i koristiti.

Na njihovu žalost nekoliko godina poslije pojavljuje se Tatjana Holjevac sa inicijativom u Gradskoj skupštini, na čijem je bila čelu, da se DTK proglasi komunalnom infrastrukturom, što po prirodi stvari doista i jest, primjerice poput vodovoda, da se formira poduzeće koje će upravljati tim sustavom, te da se pod jednakim uvjetima iznajmljuje svim telekomunikacijskim operatorima. Takva odluka imala je za cilj višestruki pozitivni učinak za Zagreb i njegove stanovnike. Gradski budžet bi imao dodatan ne mali prihod, a građani bi uslijed normalne tržišne utakmice imali od toga logičnim slijedom financijski niže, a kvalitetom više telekomunikacijske, internet i televizijske usluge. Pored toga po proklamiranim planovima Holjevčeve, Zagrebački digitalni grad išao bi u ubrzano uvođenje širokopojasne mreže kojom bi Zagreb i Hrvatska uhvatili tehnološki korak s razvijenim svijetom.

U Hrvatskoj se skoro pa taji da su strani investitori destimulirani investirati u Hrvatsku između ostalog i zbog zastarjele IT mreže. Međutim, Deutsche telekom putem svojeg hrvatskog „konzula“ Ivice Mudrinića čini sve ne bi li i dalje besplatno koristio gradsku telekomunikacijsku mrežu kanala, te je i dalje (!!!) naplaćivao drugim operatorima koji su je koristili, te na taj način ostvarivao ekstra i nelegalnu zaradu, a na telekomunikacijskom tržištu zadržao siledžijski monopol. Žrtva takve politike bili su građani koji plaćaju jednu od najskupljih telekomunikacijskih usluga u Europi, te gospodarstvo koje trpi posljedice zastarjele telekomunikacijske tehnologije. Zanimljivo bi bilo da nam Ivica Mudrinić predstavi ulaganja na koja se obvezao kao kompenzaciju na prijedlog aktualne vlade da dodatno oporezuje telekomunikacijske operatere.

Kako god, ova presuda, ako postane pravomoćna, itekako će uzdrmati Hrvatski telekom, promijeniti sliku na tržištu u korist hrvatskih građana, a Tatjana Holjevac je u Zagrebački holding donijela novaca da bi Ivo Čović i društvo iz uprave trebali preko katedrale skakati od sreće.