Hrvatska

IZJASNIO SE: Stipe Mesić: Ivo Josipović je dezavuirao moju odluku o umirovljenju generala

'Nikada ne bih na prijem pozvao umirovljene generale koji su išli protiv sustava.'

Piše: P/H

Bivši predsjednik države Stjepan Mesić izjavio je danas da je primanjem umirovljenih generala u Uredu predsjednika, nakon oslobađajuće presude haškog suda u slučaju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, aktualni hrvatski predsjednik Ivo Josipović dezavuirao njegovu odluku o umirovljenju.

Posebno je osudio poziv crkvenih vlasti na bdijenje i molitve uoči presude haškog suda (ICTY) jer je presuda ionako bila napisana mjesec dana ranije.

"Ja nikada ne bih pozvao umirovljene generale koji su pamfletom išli protiv sustava, a posebno još u uniformama, da dođu na prijem", kazao je Mesić u razgovoru za Hrvatski radio.

Na pitanje je li time Josipović dezavuirao njegovu odluku o umirovljenju i umirovljenim generalima dao legitimitet odgovorio je: "Pa ja sam to tako shvatio".

On bi, kako je kazao, pozvao generale Gotovinu i Markača s njihovim obiteljima i odvjetnicima i porazgovarao.

Nekadašnji šef hrvatske države je 30. rujna 2000. umirovio sedam aktivnih generala, potpisnika otvorenog pisma u kojem su dvanaestorica hrvatskih generala pozvala najodgovornije osobe i ustanove države, a posebice medije, da se odupru negativističkom i neistinitom prikazivanju Domovinskoga rata. Tada su u "prisilnu" mirovinu upućeni admiral Davorin Domazet Lošo, general bojnik Mirko Norac, general pukovnik Krešimir Ćosić, general pukovnik Ante Gotovina, general bojnik Damir Krstičević, general bojnik Ivan Kapular i general bojnik Milenko Filipović. Mesić je tada objasnio da je to učinio jer su se "odlučili za politiku", a da "vojska mora biti depolitizirana".

Mesić je danas u intervjuu nadalje kazao kako ne želi nagađati hoće li se Gotovina i Markač, koji imaju veliku potporu Crkve, politički angažirati, ali je kazao da osuđuje "miješanje Crkve u politiku". Posebno je osudio poziv crkvenih vlasti na bdijenje i molitve uoči presude haškog suda (ICTY) jer je presuda ionako bila napisana mjesec dana ranije.

"To je notorno miješanje Crkve u politiku i pritisak ne samo na hrvatske državne organe već i na haški tribunal", smatra Mesić.

Za svoju ulogu u ICTY-u je rekao da je "nikakva" te je izrazio žaljenje što se Gotovina nije odazvao njegovom pozivu na razgovor preko novinara Ive Pukanića. Mesić pretpostavlja da bi se priča s Gotovinom, da se odazvao i da je imao priliku razgovarati s haškim istražiteljima, završila kao u slučajevima generala Imre Agotića i Petra Stipetića.

Za tužbu Gotovininih odvjetnika protiv bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte je kazao da predstavlja "gubitak vremena".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ante gotovina, stipe mesić