A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/ht-400.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hrvatski Telekom predstavlja TeraStream - mrežu budućnosti s 50 puta većim brzinama | Politika+
IT

PILOT FAZA: Hrvatski Telekom predstavlja TeraStream - mrežu budućnosti s 50 puta većim brzinama

Korisnici HT-a će prvi unutar DT-a testirati ovu tehnologiju.

FOTO: Hoće li bakreni vodovi konačno otići u povijest? HT konačno kreće u ozbiljnije ulaganje u optiku.
Piše: PolitikaPlus

Hrvatski Telekom danas je u Zagrebu,  prvi u svijetu, kako ističu u kompaniji, predstavili mrežu budućnosti – TeraStream. Pred više desetaka uzvanika iz političkoga, gospodarskog, akademskog i javnog života u KućiLauba održana je svjetska premijera tehnologije za koju kažu da označava tehnološku prekretnicu jer pojednostavljuje mrežnu i pristupnu topologiju.

Kao i u slučaju njihovog rješenja za IPTV, Hrvatski Telekom ponovno je prvi unutar Deutsche Telekom Grupe implementirao novu tehnologiju, koju će tako prvi testirati hrvatski korisnici, na temelju čega će se unapređivati njezine funkcionalnosti.

TeraStream diže brzinu pristupne mreže za oko 50 puta u odnosu na sadašnje kapacitete – pristup omogućuje korisniku brzinu od 1 Gbit/s. Novom tehnologijom mreže, znatno se smanjuje jedinična cijena prijenosa podataka i omogućuje omasovljivanje izgradnje optičkog pristupa korisnicima, mreže čiji je razvoj T-com godinama zapostavljao, ali se u posljednje vrijeme ponovno intenzivirao rad na njoj. U Hrvatskom Telekomu ne slažu se s takvim konstatacijama, te ističu da su u proteklih deset godina u infrastrukturu i usluge uložiligotovo 13 milijardi kuna, a ulaganje u TeraStream projekt vrijedno je više od 30 milijuna kuna.

No, osim kvalitete veza i vodova, ovdje se mijenja i sam tehnološki koncept pružanja telekomunikacijskih usluga (glasovne, IPTV, pristup internetu) koje se sada pružaju 'iz oblaka', odnosno sa udaljenog servera, za razliku od danas kad se one pružaju putem mreže.
 
Kao i u slučaju njihovog rješenja za IPTV, Hrvatski Telekom ponovno je prvi unutar Deutsche Telekom Grupe implementirao novu tehnologiju, koju će tako prvi testirati hrvatski korisnici, na temelju čega će se unapređivati njezine funkcionalnosti. Pilot-faza odvijat će se kroz prosinac 2012. i tijekom 2013. godine. Na temelju korisničkih iskustava i provedene analize poslovnog modela, HT će donijeti odluku o mogućoj komercijalnoj primjeni testirane TeraStream tehnologije.

TKO JE ZAPRAVO ODNIO POBJEDU
Sud je presudio da HT mora platiti Zagrebu za DTK, no daleko je do traženih 390 milijuna! >>
U posjedu smo cjelovite sudske presude, s nizom kontradikcija.


Deutsche Telekom najavio opsežna ulaganja i srezao dividendu za trećinu >>
..........

 

..........

 IZ PRIOPĆENJA:
TeraStream je iznimno pojednostavljen koncept IP mreže koji kombinira mrežnu tehnologiju, tehnologiju podatkovnih centara i optičku infrastrukturu. TeraStream koncept podrazumijeva protok značajno većeg volumena podataka po višestruko većim brzinama. U ovoj pilot-fazi mreža je inicijalno izgrađena sa dva podatkovna centra (Zagreb i Varaždin), a osigurava i do 10 puta veći kapacitet od ranijih tehnologija. Ukupno instalirani kapacitet je 400 Gbit/s što predstavlja tri puta veći kapacitet od ukupnog realnog prometa svih trenutačnih HT-ovih komercijalnih usluga! TeraStream se u potpunosti temelji na IPv6 protokolu koji svakom korisniku daje više internetskih adresa nego što se danas ukupno koristi na cijelom globalnom internetu. Za prvu pilot fazu provedbe za partnera u Hrvatskoj je odabrana kompanija CISCO.

„Kako bismo kao društvo ostvarili uspjeh u budućnosti, moramo imati mreže koje mogu podržati najnapredniju komunikaciju i usluge. Posebno sam ponosan na dvije stvari: da je upravo Hrvatska s Hrvatskim Telekomom prva zemlja u svijetu koja instalira ovu inovativnu tehnologiju čije će prednosti postati ključne za uspjeh u budućnosti, za razvoj i konkurentnost gospodarstva te unaprijediti život pojedinaca. Ponosan sam i na naše hrvatske stručnjake koji zajedno s kolegama iz Deutsche Telekoma implementiraju ovaj visokozahtjevni, inovativni mrežni koncept. TeraStream se kao inovativno rješenje savršeno uklapa u HT-ovu viziju kompanije budućnosti; mi našu kompaniju želimo evoluirati prema e-kompaniji, primjerice intenzivnim uvođenjem rješenja temeljenih na webu i Cloudu. Ovaj event je važan za Hrvatsku, označava našu tehnološku naprednost, potvrđuje našu infrastrukturnu spremnost i signal je da smo pogodni za investiranje“, istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni direktor Hrvatskog Telekoma.

„Tehnologija je ključ uspjeha u našoj industriji. TeraStream je revolucija u arhitekturi mreže - stvara čvrst i jednostavan kostur spreman podržati iznimno veliko povećanje prometa i novih usluga u budućnosti. Hrvatski Telekom je s ovim pilot-projektom predvodnik za cijelu Grupu“, kaže Claudia Nemat, članica Uprave Deutsche Telekoma odgovorna za područje Europe i tehnologiju.

Današnje tehnologije zasnivaju se na pretpostavci da se osnovni servisi (voice, IPTV...) i dalje pružaju u mreži. TeraStream podrazumijeva da se sve usluge pružaju iz Clouda te ih se može brzo povezivati i nadograđivati. IPv6 tehnologija koja je sastavni dio TeraStream koncepta osigurava da svaki uređaj u kućanstvu, od hladnjaka i pećnice do zaštitnih sustava i računala može imati svoju javnu IP adresu, a upravljati njima možemo s bilo kojeg mjesta i bilo kad.

Da bi sve ovo bilo moguće, TeraStream koristi Cloud tehnologije kao osnovni oblik pružanja svih usluga: potpunu povezivost i izgradnju kućne mreža po načelu plug and play. To podrazumijeva visokokvalitetnu videokonferencijsku vezu sa svim članovima obitelji i prijateljima, online edukaciju, video multiplayer igranje, backup svih podataka u Cloudu, teleworking iz kućnog ureda i slično. Poslovni korisnici moći će brže nuditi usluge, jednostavnije pristupati svih uređajima u uredu, imati bolji zaštitni sustav, ostvarivati videokonferencijski kontakt s klijentima, zaposlenicima i poslovnim partnerima te jednostavno pohranjivati podatke u Cloudu i raditi na virtualnom desktopu.


 

 

 

 


i.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IVICA MUDRINIĆ, TERASTREAM, HRVATSKI TELEKOM, TELEKOMUNIKACIJE