Svijet

PRIJETNJE: SAD: Sjeverna Koreja će snositi posljedice zbog lansiranja rakete!

Pjongjang tvrdi da je raketa dugog dometa lansirana kako bi postavila meteorološki satelit u orbitu.

Piše: PolitikaPlus

Bijela kuća je najavila da će Sjeverna Koreja snositi "posljedice" zbog lansiranja rakete i da će Sjedinjene Države surađivati s međunarodnim partnerima kako bi dodatno izolirali i kaznili Pjongjang.

"Predsjednik je zabrinut zbog ponašanja Sjeverne Koreje. Odlučila je ne pridržavati se međunarodnih obveza i zbog toga će snositi posljedice", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Carney nije precizirao koje bi akcije Washington mogao poduzeti protiv Sjeverne Koreje, rekavši da američki dužnosnici prvo žele vidjeti što su odluke Vijeća sigurnosti UN.

Sjeverna Koreja uspješno je u srijedu lansirala raketu čime je izazvala osudu međunarodne zajednice i dodatno naglasila prijetnju koju ta siromašna i izolirana zemlja predstavlja svojim azijskim susjedima.

Pjongjang tvrdi da je raketa dugog dometa lansirana kako bi postavila meteorološki satelit u orbitu, dok Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja vjeruju da je riječ o testiranju raketne tehnologije kojom bi sjevernokorejski režim jednoga dana mogao nuklearnim bojevim glavama doseći udaljene ciljeve, poput kontinentalnog dijela SAD-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

raketa, SAD, sjeverna koreja, pjongjang, satelit