Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Nove mjere Feda pogurale i azijske burze, dolar oslabio prema euru

'Fedovo popuštanje monetarne politike ispunilo je očekivanja.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, zahvaljujući novim monetarnim mjerama američkog Feda za poticanje gospodarstva, dok je dolar zbog toga oslabio prema europskoj valuti.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,7 posto, dok su burzovni indeksi u Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji ojačali između 0,1 i 0,9 posto.

„Fedovo popuštanje monetarne politike ispunilo je očekivanja, dok su jasno postavljeni ciljevi po pitanju inflacije i nezaposlenosti dodatno ohrabrili ulagače jer su uklonili neizvjesnost na monetarnom frontu“

U Hong Kongu i Šangaju cijene su dionica oslabile između 0,2 i 0,4 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,3 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u posljednjih 16 mjeseci.

Snažan skok Nikkei indeksa zahvaljuje se oštrom padu tečaja jena jer se ulagači nadaju daljnjem labavljenju monetarne politike japanske središnje banke kako bi spriječila deflaciju i pad gospodarstva u recesiju.

Ulagače je ohrabrila i jučerašnja odluka Feda o daljnjem kvantitativnom popuštanju monetarne politike. Nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke središnje banke najavili su novi program kupnje obveznica od početka iduće godine u iznosu od 45 milijardi dolara mjesečno, što je 5 milijardi više u odnosu na sadašnji program, koji istječe krajem godine.

Uz to, čelnici Feda poručili su da će ključne kamate ostati na rekordno niskim razinama od oko nula posto sve dok stopa nezaposlenosti ne padne sa sadašnjih 7,7 na 6,5 posto.

„Fedovo popuštanje monetarne politike ispunilo je očekivanja, dok su jasno postavljeni ciljevi po pitanju inflacije i nezaposlenosti dodatno ohrabrili ulagače jer su uklonili neizvjesnost na monetarnom frontu“, kaže Kim Yong-goo, analitičar u tvrtki Samsung Securities.

No, ulagače ne oprezu drži rizik od 'fiskalne litice' u SAD-u.

U pregovorima između republikanaca i demokrata o izbjegavanju 'fiskalne litice' i dalje nema napretka, a ako do kraja godine ne dogovore drugačije rješenje proračunskog deficita, početkom iduće godine automatski će se smanjiti proračunski rashodi, a povećati porezi, što bi moglo naštetiti potrošnji i uvesti američko gospodarstvo u recesiju.

Zbog daljnjeg labavljenja monetarne politike Feda, na valutnim je tržištima dolar jutros oslabio prema euru. Tečaj europske valute dosegnuo je 1,3085 dolara, dok se jučer u ovo doba kretao oko 1,3020 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je s jučerašnjih 107,40 na 109,40 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je, pak, s jučerašnjih 82,50 na 83,50 jena.

Nakon što je jučer porasla za 90-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila 20-ak centi, na 86,60 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MSCI, NIKKEI, SVJETSKA TRŽIŠTA, AZIJSKE BURZE