Hrvatska

IZBORI: 100 milijuna Japanaca bira parlament - nakon 6 premijera u 6 godina

Ankete predviđaju povratak konzervativne Liberalno-demokratske stranke (LDP) koja je neprekidno vladala 50 godina do 2009.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Više od 100 milijuna Japanaca bira u nedjelju novi saziv donjeg doma u nadi da će nakon šest premijera u šest godina izabrati postojanijeg predsjednika vlade koji će pokrenuti zemlju razočaranu vladavinom Demokratske stranke Japana (DPJ) nakon njezine povijesne pobjede 2009.

Premijer Jošihiko Noda raspustio je parlament sredinom studenoga i otvorio put za izbore u zemlji 10 mjeseci prije roka, piše agencija AFP.

Mnogi Japanci, a napose mladi, razočarani su tradicionalnim strankama i vjeruje se da bi manje i neke nove stranke mogle ostvariti veći uspjeh.

Ankete predviđaju pobjedu konzervativne Liberalno-demokratske stranke (LDP) koja je neprekidno vladala 50 godina do 2009., kada je pobijedio DPJ (lijevi centar) s 308 zastupničkih mjesta u parlamentu od 480.

PDJ je, međutim, razočarao birače koji mu zamjeraju nerješavanje društveno-gospodarskih teškoća i neispunjenje obećanja. Neka od obećanja bila su besplatno školovanje za sve srednjoškolce, obiteljski doplatci, smanjenje poreza za mala i srednja poduzeća, ukidanje naplate cestarina.

Povjerenje je PDJ izgubio i zbog tsunamija koji je u ožujku 2011., izazvao havariju nuklearne elektrane Fukušima, a vlada je, prema mišljenju Japanaca, propustila djelovati kompetentno i brzo. Cijenu svojih propusta PDJ je već platio ljeti 2010., kada je izgubio većinu u Senatu.

Nasuprot ljevici, konzervativni PLD se prestrojio i nada se pobjedi na čelu s bivšim premijerom Šinzom Abeom.

Japan je traumatiziran nuklearnom katastrofom u Fukušimi te je nuklearna energija bila u središtu izborne kampanje. Ljevica je obećala Japan bez nuklearne energije za 30 godina, a PLD, tradicionalno blizak gospodarstvenicima, obećao je svoju strategiju predstaviti za tri godine.

Mnogi Japanci, a napose mladi, razočarani su tradicionalnim strankama i vjeruje se da bi manje i neke nove stranke mogle ostvariti veći uspjeh.

Nova antinuklearna stranka, "Sutrašnjica Japana", koju je prošli mjesec utemeljio Jukiko Kada, guverner prefekture Shiga. Stranci se pridružio Ičiro Ozava, disident iz PDJ-a. Promatrači drže da bi "Sutrašnjica Japana" mogla biti treća snaga nasuprot PLD-u i PDJ-u.

"Stranku obnove" osnovali su bivši guverner Tokija, nacionalist Šintaro Išihara te ambiciozni mladi gradonačelnik Osake Toru Hašimoto.

Stranka Novi Komeito, koju su osnovali članovi budističke sekte , bila je manjinski partner LDP-a zadnjih deset godina do 2009. Smatra se da će LDP, ako pobijedi, obnoviti koaliciju s Komeitom koji svoj program temelji na gospodarskoj politici, no protivi se izmjeni japanskog pacifističkog ustava, piše agencija Reuters.

Nova vlada koja će biti izabrana u nedjelju morat će se uz gospodarske i društvene probleme nositi s teretom odnosa sa susjednim gospodarskim divom Kinom i sve konkurentnijom Južnom Korejom kao i s nepredvidivom Sjevernom Korejom koja je ovaj tjedna testirala interkontinentalnu raketu.

Japan je zaoštrio odnose s Kinom oko otočja u Južnokineskom moru na koje obje države polažu pravo. Također bi mogao redefinirati odnose sa Sjedinjenim Državama, svojim tradicionalnim saveznikom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nuklearna energija, fukušima, fukushima, šinzo abe, jošihiko noda, izbori, japan