Hrvatska

REAKCIJA: Petir: U saborski odbor za ljudska prava predložio me HBK, oni koji me kritiziraju koriste govor mržnje

'Hvala Crkvi na potpori.'

Piše: Ivan Klarić
'Svatko ima pravo na svoje mišljenje i ja to uvažavam. No, odbijam kritike da ja ne mogu biti u saborskom odboru za ljudska prava. Moja karijera i sve ono što sam radila kao saborska zastupnica daju mi za pravo.'

Sabor bi tijekom današnjeg dana trebao potvrditi imenovanja čak 104 vanjskih članova saborskih odbora. U pravilu se radi o stručnjacima, znanstvenim i javnim djelatnicima koji mogu sudjelovati u radu odbora, no nemaju pravo glasanja za zakonske prijedloge.

Između mnoštva kandidata, oko čijih su se imenovanja već dogovorili svi stranački klubovi, te se samo očekuje i službena potvrda, najzanimljivija je informacija da će bivša saborska zastupnica HSS-a, Marijana Petir, postati vanjski član saborskog Odbora za ljudska prava.

Ova je informacija jučer podignula poprilično prašine zbog činjenice što je Marijana Petir na prošlogodišnjem skupu Zagreb Pride izglasana za ‘Homofoba desetljeća’, pa se mnogi s pravom pitaju po kojem kriteriju je odabrana kao vanjski član tog odbora. U razgovoru za PolitikuPlus Marijana Petir nije se htjela osvrtati na činjenicu što kao 'Homofob desetljeća' ulazi u saborski odbor za ljudska prava.

- Ne želim to komentirati. Svatko ima pravo na svoje mišljenje i ja to uvažavam. No, odbijam kritike da ja ne mogu biti u saborskom odboru za ljudska prava. Moja karijera i sve ono što sam radila kao saborska zastupnica daju mi za pravo, kazala nam je Petir.

Na naše pitanje je li istina da ju je na to mjesto predložila Hrvatska biskupska konferencija, Petir odgovara.

- Istina je i hvala im na tome. To je dokaz da sam radila dobar posao u Saboru i da je to prepoznala i Crkva, ali i građani, ističe Petir.

Kako smo inzistirali na reakciji negativnih kritika javnosti nakon vijesti da ulazi u saborski odbor za ljudska prava, Petir je ipak reagirala.

- Ponavljam, svatko ima pravo na svoje mišljenje. No, mnogi koji su me kritizirali jučer koristili su govor mržnje. Uvjerena sam da ću svoj posao, kao i sve do sada, raditi kvalitetno, kazala nam je Petir.

..........

 

..........

 Sabor: Petir izabrana u Odbor unatoč protivljenju HNS-a

Hrvatski sabor danas je na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja imenovao ukupno 104 vanjska člana saborskih radnih tijela, a unatoč protivljenju dijela zastupnika, u Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina izabrana je bivša HSS-ova zastupnica Marijana Petir.

Raspravu je jedino izazvao izbor vanjskih članova Odbora za ljudska prava, nakon što je Goran Beus Richembergh (HNS) poručio da ne može glasovati da se u taj odbor imenuje osoba koju su udruge za ljudska prava prozvale "homofobom desetljeća".

"Ne odričući ni jednoj stranci pravo da predloži izbor bilo koga, problem je da se predlaže osoba protiv koje ustaje javnost", rekao je Richembergh, naglasivši da Sabor ne bi smio svojim odlukama iritirati javnost, posebno ne onu koja se zalaže za zaštitu i promicanje ljudskih prava. U tom je smislu predložio da se ponovno provede natječaj za izbor članova tog odbora, prigovorivši, kao i zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić, i odluci da u Odboru sjede dva člana romske nacionalne manjine, zauzevši se da manjine zastupljene u Odboru imaju po jednog predstavnika.

Za repliku se potom javio HSS-ov zastupnik i predsjednik te stranke Branko Hrg, naglasivši da Marijanu Petir nije za članicu Odbora predložio HSS, nego Hrvatska biskupska konferencija (HBK).

"Visoko cijenim vaš pokušaj da se odgovornost prebaci na nekoga drugoga, ali odgovornost za ovaj izbor snosimo mi, a ne HBK", odgovorio mu je Richembergh.

Njemu je replicirao i Dinko Burić (HDSSB), zamjerivši HNS-ovcu da se nečemu protivi, a ne podnosi nikakve prijedloge.

"Nemojte obezvrjeđivati osobne prijedloge, a posebno ne one koje dolaze od Biskupske konferencije", poručio je Richemberghu.

104 izabrana vanjska člana saborskih odbora javni su, znanstveni i stručni djelatnici izabrani u međustranačkim konzultacijama, između više od 300 kandidata koje su, nakon javnog poziva u rujnu, za vanjske članove saborskih odbora predložile stručne institucije, udruge civilnog društva i pojedinci. Po saborskom Poslovniku, svako radno tijelo može imati do šest vanjskih članova, koji na sjednicama sudjeluju bez prava glasa, a njihovo stručno mišljenje odborima bi trebalo pomoći u pripremi zakonskih i drugih akata.

Vanjski članovi za svoj rad primaju mjesečnu naknadu od 2.000 kuna, no u saborskim kuloarima može se čuti da bi u vremenima krize i štednje u svim resorima u pitanje uskoro mogla doći i visina te naknade. Izglasavanjem odluka o izboru vanjskih članova odbora Sabor je zaključio ovogodišnje zasjedanje.

Predsjednik Sabora Josip Leko tu je priliku iskoristio kako bi svim zastupnicima čestitao sretan Božić i Novu godinu, zaželjevši im uspješnu 2013., te najavivši novo okupljanje na plenarnoj sjednici u drugoj polovici siječnja, vjerojatno 23. siječnja.

"Želim vam da lijepo provedete božićne blagdane i da se sretnemo u prvom mjesecu orni za rad, za raspravu i odlučivanje, jer, kako sam čuo, doći će dosta prijedloga iz Vlade", poručio je zastupnicima koji su se ispred sabornice okupili na koktelu. 

 

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

saborski odbor za ljudska prava, marijana petir, crkva