A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/hrvatska%20i%20eu.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Milanović o ratifikaciji: Očekujemo da i drugi ispune svoje obveze | Politika+
Hrvatska

HRVATSKA-EU: Milanović o ratifikaciji: Očekujemo da i drugi ispune svoje obveze

'Razgovarali smo, više onako, o Božiću, biciklu, skijanju i takvim stvarima, a što se tiče ovoga drugog (ratifikacije) mi smatramo da je sve riješeno.'

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska je ispunila sve svoje obveze i očekuje i od drugih da ispune svoje kada je riječ o ratifikaciji pristupnog ugovora, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović.

Na upit novinara je li tijekom summita EU-a, koji je završio u petak, razgovarao sa slovenskim premijerom Janezom Janšom o ratifikaciji pristupnog ugovora i Ljubljanskoj banci, Milanović je rekao da je, kao i svaki put, razgovarao sa svima, malo više sa susjedima, pa tako i s Janšom.

"Razgovarali smo, više onako, o Božiću, biciklu, skijanju i takvim stvarima, a što se tiče ovoga drugog (ratifikacije) mi smatramo da je sve riješeno, Hrvatska duboko vjeruje i tvrdi da je sa svoje strane ispunila sve obveze, očekujemo da svi ispune svoje obveze, kao što je Hrvatska ispunila svoje. Ne možemo nikoga natjerati na to, na kraju krajeva, ako netko želi može vas ucjenjivati, ali vidjeli smo iz novije povijesti da takva politika uvijek na kraju izgubi", rekao je Milanović.

Milanović je izrazio zadovoljstvo zaključcima o Hrvatskoj koje je u utorak prihvatilo Vijeće za opće poslove, a na summitu potvrdilo Europsko vijeće.

"U tim se zakljčucima pozdravlja i podupire Hrvatska, na jednom mjestu se spominje sukcesija, a mi se toga i držimo. Dakle, Hrvatsku nitko nije prozvao ni zbog čega. Proces ratifikacije ide korektno, mogao je brže, ali mogao je i sporije", rekao je.

Europsko vijeće potvrdilo je zaključke u kojima se pozdravlja napredak koji je Hrvatska napravila u pripremama za članstvo.

"Vijeće je temeljito proučilo izvješće o monitoringu i monitoring tablice i sa zadovoljstvom bilježi da je Hrvatska nastavila napredovati u usvajanju i provedbi zakonodavstva EU-a, da dovršava usklađivanje s pravnom stečevinom EU-a i da je postigla značajne rezultate u brojnim područjima. Bitno je da Hrvatska izoštri fokus na 10 pitanja koje je istaknula Komisija u području Tržišnog natjecanja, Pravosuđa i temeljnih prava i Pravde, slobode i sigurnosti", kaže se u zaključcima vijeća.

"Vijeće podupire konkretne preporuke iz izvješća Komisije i traži od Hrvatske da bez odgađanja rješava ta pitanja kako bi svoje pripreme dovršila na vrijeme i kako bi se to moglo odraziti u završnom izvješću o monitoringu koje će Komisija predstaviti u proljeće 2013. u skladu s pristupnim ugovorom", stoji u zaključcima.

Ministri su također "podsjetili na obećanje Hrvatske da bilateralna pitanja ne smiju ometati pristupni proces kandidatskih zemalja".

"Od Hrvatske se očekuje da nastavi igrati aktivnu ulogu u regionalnoj suradnji na zapadnom Balkanu. Imajući na umu važnost dobrosusjedskih odnosa i provedbu obvezujućih međunarodnih sporazuma, Vijeće potiče Hrvatsku da nastavi rješavati sva otvorena bilateralna pitanja, uključujući i sukcesijska pitanja, na temelju dosad postignutog napretka. Potrebni su daljnji napori na rješavanju pitanja nekažnjivosti ratnih zločina kroz nepristrano vođenje otvorenih slučajeva i kroz nastavak pune suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju", kaže se u zaključcima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slovenija, hrvatska, eu