Hrvatska

KRITIKE: Zagreb Pride: Zastupnici su imenovanjem Petir u Odbor slušali volju Crkve, a ne građana

'Nije kompetentna.'

Piše: Ivan Klarić
'Smatramo da Marijana Petir nije kompetentna da postane članica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Podsjećam, ona nije reizabrana u hrvatski Sabor. Dakle, očito je da joj građani nisu dali povjerenje i sada je jedan dio saborskih zastupnika vraća u Sabor mimo volje građana. Zato mi postavljamo pitanje da li njenim imenovanjem zastupnici slušaju volju građana ili volju Crkve.'

Hrvatski sabor danas je na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja imenovao ukupno 104 vanjska člana saborskih radnih tijela, a unatoč protivljenju dijela zastupnika, u Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina izabrana je bivša HSS-ova zastupnica Marijana Petir.

Bivša saborska zastupnica HSS-a imenovana je na prijedlog Hrvatske biskupske konferencije. Njeno imenovanje kod jednog dijela saborskih zastupnika i javnosti izazvalo je niz kritika jer je kao saborska zastupnica u prošlom mandatu Sabora bila jedina protic izglasavanja Zakona o suzbijanju diskriminacije. Isto tako, Marijana Petir je na prošlogodišnjem skupu Zagreb Pride izglasana za ‘Homofoba desetljeća’, pa su se mnogi upitali po kojem kriteriju je odabrana kao vanjski član tog odbora.

Marijana Petir je u razgovoru za PolitikuPlus jutros kazala da je njena dosadašnja karijera dokaz da je radila na promicanje ljudskih prava. Onima koji kritiziraju njeno imenovanje poručila je da koriste govor mržnje, a zahvalila je Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

Marko Jurčić iz Zagreb Pridea kaže da je potpuno nevjerojatno da je Sabor imenovao baš nju, jedinu iz bivšeg saziva koja je bila protiv Zakona o suzbijanju diskriminacije.

- Smatramo da Marijana Petir nije kompetentna da postane članica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Podsjećam, ona nije reizabrana u hrvatski Sabor. Dakle, očito je da joj građani nisu dali povjerenje i sada je jedan dio saborskih zastupnika vraća u Sabor mimo volje građana. Zato mi postavljamo pitanje da li njenim imenovanjem zastupnici slušaju volju građana ili volju Crkve, pita se Jurčić.

Naš sugovornik napominje da je evidentno kako se njenim imenovanjem ide kontra volje građana.

- Dakle, građani je nisu izabrali u sabor, a sada je jedan dio zastupnika vraća u Sabor. S druge strane, nju se uopće ne može smatrati stručnjakom za ljudska prava, ponovno će Jurčić koji je za izjavu Marijane Petir da se oni koji je kritiziraju koriste govorom mržnje.
 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb pride, MARIJANA PETIR, MARKO JURČIĆ