A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kosovo-134.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kosovski Srbi najavili blokiranje prijelaz Jarinjea u ponedjeljak | Politika+
Regija

PRIJETNJE: Kosovski Srbi najavili blokiranje prijelaz Jarinjea u ponedjeljak

Predstavnik gospodarstvenika sjevera Kosova Slaviša Milentijević izjavio je ranije da “kosovske institucije krše sporazum” (IBM) na Jarinju od prvog dana primjene.

Piše: PolitikaPlus

Gospodarstvenici sa sjevera Kosova najavili su da će u ponedjeljak od 10 do 12 sati blokirati granični prijelaz Jarinje i tim prosvjedom upozoriti da kosovske institucije krše Sporazum u zajedničkom upravljanju graničnim prijelazima (IBM) koji Beograd i Priština, po pokroviteljstvom EU, primjenjuju od 10. prosinca.

Predstavnik gospodarstvenika sjevera Kosova Slaviša Milentijević izjavio je ranije da “kosovske institucije krše sporazum” (IBM) na Jarinju od prvog dana primjene.

MILENTIJEVIĆ: Tjekom prosvjeda dozvolit ćemo promet samo vozilima hitne pomoći. Ako kosovski carinici nastave inzistirati na carinjenju robe, organizirat ćemo radikalnije prosvjede

Prema njegovim riječima, gospodarstvenici sa sjevera Kosova ne žele plaćati porez kosovskim institucijama već Srbiji, što je razlog za prosvjed i dvosatnu blokadu prijelaza Jarinje, jednog od dva na sjeveru Kosova na kojemu su od 10. prosinca raspoređeni dužnosnici srbijanske i kosovske policije, carinici te predstavnici europske pravne misije (EULEX).

“Tjekom prosvjeda dozvolit ćemo promet samo vozilima hitne pomoći. Ako kosovski carinici nastave inzistirati na carinjenju robe, organizirat ćemo radikalnije prosvjede”, najavio je Milentijević.

Beograd i Priština počeli su 10. prosinca primjenu sporazuma o zajedničkom upravljanju graničnim prijelazima (IBM) u mjestima Jarinje i Merdare, a na kontrolnim punktovima bez državnih obilježja su pripadnici MUP-a Srbije, Kosovske policijske službe (KPS) i EULEX-a. Sporazum je potpisala prethodna vlada u Beogradu, a nova vlast se ubrzo nakon izbora obvezala primjeniti ga.

Spor se pojavio već prvih dana primjene IBM-a jer kosovska strana tvrdi da se roba treba cariniti u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, dok se Srbi pozivaju na jamstvo koje je Beograd dobio od Bruxellesa da roba namijenjena Srbima sa sjevera Kosova neće biti carinjena.

Srbijanski premijer Ivica Dačić, koji je u Bruxellesu pregovarao s premijerom Kosova Hashimom Thacijem pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, najavio je da će Srbija suspendirati primjenu sporazuma, ukoliko kosovska strana ne bude poštivala dogovor o IBM-u.

“Ukoliko bude suprotnog ponašanja na prijelazima i pojave se problemi za koje smo se dogovorili da neće postojati, Srbija će suspendirati provođenje ovog sporazuma”, rekao je Dačić 4. prosinca nakon razgovora s Thacijem u Bruxellesu.

Priština prijelaze sa Srbijom naziva “granicom” dok, Beograd inzistira da je riječ o "administrativnim prijelazima”.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

granica, srbija, kosovo