A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/Gordana-Lukac-Koritnik-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Umrla bivša pravobraniteljica Gordana Lukač-Koritnik | Politika+
Hrvatska

IN MEMORIAM: Umrla bivša pravobraniteljica Gordana Lukač-Koritnik

Surađivala je s brojnim udrugama koje se bave ljudskim pravima žena, među kojima je i Grupa za ženska ljudska prava iz Zagreba B.a.B.e.

Piše: PolitikaPlus

Gordana Lukač-Koritnik, prva hrvatska pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i dugogodišnja aktivistica u različitim ženskim grupama, preminula je danas u Zagrebu u 64. godini nakon teške bolesti.

Nakon što su se ženske organizacije dugi niz godina borile za stvaranje zakonskog okvira koji će jamčiti ravnopravan položaj ženama u Hrvatskoj i zaštitu osnovnih ženskih ljudskih prava, Hrvatski sabor je u srpnju 2003. usvojio Zakon o ravnopravnosti spolova. Na osnovu toga zakona, te na prijedlog Ženske mreže, Hrvatski sabor je 1. listopada 2003. imenovao odvjetnicu Gordanu Lukač-Koritnik, dugogodišnju aktivisticu u različitim ženskim grupama, na dužnost pravobraniteljice za ravnopravnost koju je obnašala punih osam godina. Ured pravobraniteljice počeo je djelovati u proljeće 2004. u zagrebačkoj Preobraženskoj ulici.

Gordana Lukač-Koritnik surađivala je s brojnim udrugama koje se bave ljudskim pravima žena, među kojima je i Grupa za ženska ljudska prava iz Zagreba B.a.B.e. (Budi aktivna. Budi emancipirana).

Kao prva pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ostavila je značajan trag u području ravnopravnosti spolova i rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj.

Gordana Lukač-Koritnik završila je u Zagrebu Pravni fakultet 1974. i nakon toga radila je kao odvjetnica. Odvjetničku praksu prekinula je na tri godine kada je sa suprugom otišla živjeti u Liku, gdje je radila kao sutkinja. Po povratku u Zagreb 1982. otvorila je svoju odvjetničku kancelariju baveći se pretežno civilnim, a ne kaznenim, pravom. Nakon prestanka dužnosti pravobraniteljice za ravnopravnost spolova radila je kao odvjetnica.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pravobraniteljica, gordana lukač koritnik, babe