Hrvatska

VIDEO: Barack Obama o pokolju u Newtownu: Amerika nije učinila dovoljno!

'Ovo više ne možemo tolerirati. Ovakve tragedije moraju prestati, a kako bi prestale, moramo se promijeniti.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je tijekom bdijenja i molitve za poginule učenike i djelatnike osnovne škole u gradu Newtownu u Connecticutu, ocijenio da Amerika nije učinila dovoljno u zaštiti života svoje djece te obećao da će u idućim tjednima poduzeti mjere za smanjenje nasilja u zemlji.

"Mi snosimo odgovornost za svako dijete... Naša je prva zadaća i prvi posao briga za našu djecu. Ako to ne učinimo kako treba, ništa nismo učinili kako treba. Sigurno možemo bolje od ovoga"

"Ovo više ne možemo tolerirati. Ovakve tragedije moraju prestati, a kako bi prestale, moramo se promijeniti", rekao je Obama.

Najavio da će u sljedećim tjednima uz pomoć pravnika, stručnjaka za mentalno zdravlje, roditelja i nastavnika, usmjeriti napore svoga ureda kako bi se spriječile tragedije kao što je ona u Newtownu.

"Kakav izbor imamo? Ne možemo prihvatiti događaje poput ovoga kao rutinske", rekao je Obama.

Okupljeni na bdijenju i ekumenskoj molitvi u školskoj dvorani, prisutni su plakali kad je Obama čitao imena dvadesetero djece i šestero odraslih koji su poginuli u suludoj pucnjavi u školi Sandy Hook u petak.

"Mi snosimo odgovornost za svako dijete... Naša je prva zadaća i prvi posao briga za našu djecu. Ako to ne učinimo kako treba, ništa nismo učinili kako treba. Sigurno možemo bolje od ovoga", rekao je Obama u prepunoj školskoj dvorani.

Kazao je da je posve svjestan da puke riječi ne mogu dotaći dubine tuge niti izliječiti ranjena srca.Obama je govorio i o djelatnicima škole Sandy Hook koji su poginuli u petak. Hvalivši njihovu hrabrost, rekao je kako su oni reagirali "onako kako se svi mi nadamo da bismo i sami učinili u takvim zastrašujućim okolnostima - s hrabrošću i ljubavlju, dajući živote za zaštitu povjerene djece".

U petak je 20-godišnji Adam Lanza naoružan provalio u osnovnu školu Sandy Hook u Newtownu i tamo ubio šest žena, te 12 djevojčica i osam dječaka u dobi o šest i sedam godina, nakon čega je počinio samoubojstvo.

Policija je u nedjelju potvrdila da je on počinitelj masakra.

Prije nego što je krenuo u svoj sumanuti krvavi pohod ubio je svoju majku u njihovoj kući. U napadu je koristio poluautomatsku pušku iz koje je ispalio "stotine metaka", rekao je poručnik Paul Vance, glasnogovornik policije u Connecticutu.

On je rekao da je policija pronašla i nekoliko spremnika za pušku sa po 30 metaka, dva pištolja i sačmaricu u njegovom automobilu parkiranom pokraj škole.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

newtown, barack obama