Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Pobjeda liberala snažno pogurala cijene dionica u Tokiju, a jen oštro pao

No, na ostalim azijskim burzama trguje se oprezno jer se čeka rasplet pregovora u Washingtonu.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Nakon pobjede Liberalne demokratske stranke na parlamentarnim izborima u Japanu u nedjelju, jutros je Nikkei indeks snažno porastao, dok je tečaj jena oštro pao, no to nije osjetnije utjecalo na ostale azijske burze.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju ojačale 0,3 posto.

No, na ostalim azijskim burzama trguje se oprezno jer se čeka rasplet pregovora u Washingtonu o smanjenju proračunskog deficita kako bi se izbjegla 'fiskalna litica'.

Burzovni indeksi u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu oslabili su, pak, između 0,1 i 0,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto.

Snažan skok Nikkei indeksa zahvaljuje se jučerašnjoj uvjerljivoj pobjedi LDP-a na izvanrednim parlamentarnim izborima, pa će budući premijer Shinzo Abe dobiti priliku provesti radikalnu gospodarsku strategiju koja bi trebala Japan izvući iz dugogodišnje deflacije.

Među ostalim, očekuje se i daljnje popuštanje monetarne politike, zbog čega je japanska valuta već tjednima pod snažnim pritiskom. To, pak, potiče cijene dionica velikih japanskih izvoznika jer sa slabljenjem jena njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju konkurentniji.

Uspon cijena dionica u Šangaju zahvaljuje se, pak, pisanju tamošnjih medija da će kineske vlasti i iduće godine voditi stabilnu gospodarsku politiku, ostavljajući prostor za poticanje rasta u slučaju pogoršanja poslovnih uvjeta u svijetu. No, na ostalim azijskim burzama trguje se oprezno jer se čeka rasplet pregovora u Washingtonu o smanjenju proračunskog deficita kako bi se izbjegla 'fiskalna litica'.

U nedjelju je John Boehner, vođa republikanaca u Kongresu, poručio da bi mogao pristati na povećanje poreza bogatijim Amerikancima, čime je uklonjena jedna od ključnih prepreka sporazumu s demokratima.

No, ta ponuda i dalje je prilično daleko od prijedloga predsjednika SAD-a Baracka Obame, pa je Bijela kuća odbila ponudu.

Ulagači su i dalje oprezni jer do konačnog sporazuma, kojim bi se izbjeglo automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza početkom iduće godine, predstoji još priličan put.

„Obujam trgovanja vrlo je mršav jer mnogi ulagači ne žele riskirati dok se situacija s 'fiskalnom liticom' ne razjasni“, kaže Martin Angel, trgovac u tvrtki Paterson Securities.

A na valutnim je tržištima japanski jen pod snažnim pritiskom jer se očekuje daljnje labavljenje monetarne politike. Ipak, analitičari smatraju da čelnici japanske središnje banke na ovotjednoj sjednici neće uvesti drastičnije mjere, nego će pričekati formiranje nove vlade.

Tečaj dolara skočio je jutros u jednom trenutku na 84,48 jena, najvišu razinu od travnja 2011. godine, no kasnije se spustio na 84,05 jena.

Cijena eura skočila je, pak, po prvi puta nakon gotovo osam mjeseci, iznad 111 jena, dok se u petak kretala oko 109,90 jena.

U odnosu, pak, na američku valutu, tečaj eura stabilno se kreće na razinama od petka, oko 1,3160 dolara.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala je jutros 10-ak centi, na 86,85 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SVJETSKA TRŽIĐTA, BURZA, MSCI, NIKKEI, JAPAN, AZIJSKE BURZE