Hrvatska

PREDSJEDNIK: Ivo Josipović: Zabrinut sam jer smo sve stariji i što nas je sve manje

'To je jedno od najozbiljnijih političkih, gospodarskih i kulturoloških pitanja s kojima se suočava Hrvatska.'

Piše: PolitikaPlus
Nije samo riječ o smanjenju broja stanovnika, već o padu radnog kapaciteta države, a starenjem stanovništva se otvaraju i pitanja mirovinskog i zdravstvenog sustava i pitanje budućnosti stanovništva u Hrvatskoj, ocijenio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu".

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas, nakon objave podataka iz popisa stanovništva, kako ga zabrinjava što su stanovnici Hrvatske sve stariji i sve ih je manje.

"Činjenica da nas je sve manje i da smo sve stariji pokazatelj je negativnih demografskih trendova o kojima se govorilo. To je jedno od najozbiljnijih političkih, gospodarskih i kulturoloških pitanja s kojima se suočava Hrvatska", naglasio je Josipović izrazivši nadu da će popis biti poticaj da se o njemu porazmisili.

Nije samo riječ o smanjenju broja stanovnika, već o padu radnog kapaciteta države, a starenjem stanovništva se otvaraju i pitanja mirovinskog i zdravstvenog sustava i pitanje budućnosti stanovništva u Hrvatskoj, ocijenio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu".

Zanimljiv mu je, kazao je, podatak prema kojem je katolika 90-tak posto, a agnostika, kojima i sam pripada, tek oko 0,76 posto. "Činjenica da je Hrvatska izabrala predsjednika iz tako male grupacije suprotstavlja se onoj tezi o netolerantnosti u našem narodu. Očito je da su hrvatski građani otvoreni, tolerantni i neisključivi", ocijenio je predsjednik.

Još uvijek parcijalni podaci popisa stanovništva na koje se čekalo čak godinu i pol dana govore, kazao je, o slabom kapacitetu naše uprave i lošoj organiziaciji

"Iza toga se krije loša organizacija i slab rad. Nadam se da će vlada s dužnom pažnjom razmotriti pitanje trajanja obrade ovih podataka", ustvrdio je.

Josipović je komentirao i pad kreditnog rejtinga Hrvatske rekavši kako će se zbog toga pogoršati uvijeti poslovanja, a kreditne linije će potencijalno biti skuplje.

"Pad rejtinga je ozbiljno upozorenje da se mora nastaviti s reformama i mislim da se vladu mora podržati u reformama. Dapače ne samo podržati nego i tražiti i više i upornije da se reforme provedu", naglasio je Josipović.

"Kad govorimo o strukturalnim reformama moramo se okrenuti reorganizaciji lokalne samouprave, a sukladno tome i promjeni poreznog sustava. Moramo spriječiti da se na lokalnoj razini, iz kojekavih interesa sprječavaju i neki put prilično važne investicije", poručio je predsjednik.

Svoj odnos sa premijerom Zoranom Milanovićem ocijenio je vrlo dobrim. "Često se čujemo vidimo, raspravljamo o onim temam koje su zajedničke i uglavnom se slažemo", rekao je Josipović opovrgnuvši ujedno medijske špekulacije kako se s ministrima u vladi sastaje u tajnosti.

Na pitanje računa li na podršku SDP-a na predsjedničkim izborima Josipović je podsjetio kako ga je ta stranka predložila u prvom mandatu. "Ako budem išao u drugi mandat mislim da je prirodno da zatražim i njihovu podršku", rekao je dodavši međutim i kako je predsjednik politička figura koja bi trebala imati što širu potporu i biti što manje vezan za parcijalne stranačke interese.

Ideju da predsjednika biraju zastupnici u Hrvatskom saboru ocijenio je vrlo lošom.

"Odgovornost vlasti prema građanima se puno bolje artikulira neposrednim izborima i zato i jest predsjednik nestranačka osoba", rekao je Josipović.

Za registar hrvatskih branitelja kazao je kako je to lista časnih ljudi koje se nitko ne smije ni sramiti, a još manje bojati. "Mislim da su svi strahovi ishitreni", ustvrdio je predsjednik.

Složio se i s komentarom slušatelja kako bi se trebao objaviti i popisa partizana. "Ja bih tu časnu listu objavio. U mojoj obitelji ima jako puno tih imena, ja sam na njih ponosan i volio bih da se ta lista objavi", poručio je.

Govoreći o očekivanjima za 2013. predsjednik je rekao kako želi da pokažemo kako smo jači od krize. "To ne znači da ćemo iz krize izići, ali očekujem pozitivne trendove", poručio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

popis stanovništva, ivo josipović