Regija

PORUKA: Valentin Inzko: Zahvalan sam Dodiku jer mi produžava mandat u BiH

'Ja ću njemu (Dodiku) zahvaliti jer mi on produžava boravak u BiH. Uvijek kada me kritiziraju, uvijek kada netko traži 'treći entitet' ili nešto slično međunarodna zajednica onda produži mandat visokom predstavniku.'

Piše: PolitikaPlus

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izjavio je u ponedjeljak kako je "zahvalan" političarima poput predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika jer mu oni svojim izjavama i postupcima jamče siguran posao u BiH.

"Ja ću njemu (Dodiku) zahvaliti jer mi on produžava boravak u BiH. Uvijek kada me kritiziraju, uvijek kada netko traži 'treći entitet' ili nešto slično međunarodna zajednica onda produži mandat visokom predstavniku", kazao je Inzko novinarima u Banjoj Luci gdje je stigao kako bi tamo razgovarao s dužnosnicima i političarima iz RS, uključujući tu i Dodika.

Uoči tog sastanka Inzko je iskoristio susret s novinarima kako bi ironično odgovorio na Dodikove ranije objede na njegov račun.

Inzko i Dodik nisu se sastali otkako je visoki predstavnik u studenome podnio izvješće o stanju u BiH Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, u kojemu je ozbiljno upozorio na neprihvatljive secesionističke izjave koje dolaze iz RS, a posebice od Dodika.

Inzko je u izvješću ocijenio kako izjave i ponašanje predsjednika RS prestavljaju ozbiljnu prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Dodik je nakon toga oštro kritizirao Inzka otvoreno ga pritom vrijeđajući i tražeći da se Ured visokog predstavnika (OHR)što prije zatvori.

Inzko je u ponedjeljak ponovo istaknuo kako će OHR nastaviti djelovati sve dok je stanje u BiH ovakvo kakvo je sada.

"Važno je da BiH od općine preko entiteta pa do države bude nepovratno na euroatlanskom putu i to će biti trenutak da se OHR zatvori", kazao je austrijski diplomat.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MILORAD DODIK, Valentin Inzko, BIH