Hrvatska

POPIS STANOVNIŠTVA: Anđelko Akrap: Hrvatska nema demografsku politiku, situacija će biti sve gora

'Sve smo stariji, država će morati izdvajati veća sredstva za skrb, sve će manje djece biti upisano u škole...'

Piše: Ivan Klarić
'Moramo se brinuti, jer ovo pokazuje da smo sve stariji. To znači, primjerice, da će država morati izdvajati više sredstava za njegu starijih ljudi. S druge strane, smanjuje se broj žena koje su u godinama kada mogu rađati djecu. To automatski znači manje upisanih u osnovne, srednje škole i fakultete.'

Za nas koji sve dublje pratimo, rezultati koje nam je donio popis stanovništva nisu nikakvo iznenađenje, kaže nam demograf Anđelko Akrap. Prvi podaci iz dugo očekivanog popisa stanovništva 2011. konačno su objavljeni. Tako sad i službeno znamo da u Hrvatskoj živi 4.284.889 stanovnika, no te podatke ne možemo direktno usporediti s rezultatima iz prethodnog popisa, jer se promijenila metodologija. Ipak, recimo da je to za 152 tisuće manje nego prije 10 godina.

Među tih blizu 4,3 milijuna, osim Hrvata (prosječna starost 41 godinu) najviše je Srba, njih 186.633 (prosječna starost oko 53 godine). Broj im se u relativnom iznosu u posljednjih 10 godina smanjio za blagih 0,01 postotna boda. Velika njih smatra da im je maternji jezik hrvatski, jer samo njih 53 tisuće stanovnika Hrvatske kaže da im je maternji jezik srpski, 7,8 tisuća srpsko-hrvatski, te 3 tisuće hrvatsko-srpski. U religioznom smislu, pravoslavcima se smatra njih 190.143, no to ne uključuje samo Srbe. Među njima je i 16 tisuća pravoslavaca koji se smatraju Hrvatima.

Akrap kaže da je od svih ovih podataka najviše zabrinjavajuća prosječna dob građana Hrvatske.

- Moramo se brinuti, jer ovo pokazuje da smo sve stariji. To znači, primjerice, da će država morati izdvajati više sredstava za njegu starijih ljudi. S druge strane, smanjuje se broj žena koje su u godinama kada mogu rađati djecu. To automatski znači manje upisanih u osnovne, srednje škole i fakultete, ističe Akrap i dodaje.

- Na ovo su demografi upozoravali još sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Ovo je dugoročni trend i, ponavljam, ne iznenađuje. Hrvatska  nema demografsku politiku i to je najgore od svega. Situacija samo može biti gora jer smo u krizi, ljudi nisu sigurni u posao koji rade, boje se stvarati i širiti obitelj. Bojim se da će se ovakav trend i nastaviti, na kraju će Akrap.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DEMOGRAF, ANĐELKO AKRAP, POPIS STANOVNIŠTVA