Hrvatska

POPIS STANOVNIŠTVA: SNV: Pripadnicima srpske zajednice sugeriralo se koju etničku i vjersku pripadnost bi trebalo izjaviti

'U vrijeme popisa bilo je ozbiljnih nepravilnosti.'

Piše: PolitikaPlus

Iz Srpskog narodnog vijeća (SNV) danas su ustvrdili, vezano za današnju objavu rezultata popisa stanovništva u Republici Hrvatskoj, kako je "u vrijeme popisa bilo ozbiljnih nepravilnosti", odnosno da se pripadnicima srpske zajednice sugeriralo koju etničku i vjersku pripadnost bi trebalo izjaviti.

U povodu rezultata popisa stanovništva koji je u Republici Hrvatskoj proveden u travnju 2011. godine i koji je objavljen tek danas, godinu i pol nakon provođenja, Srpsko narodno vijeće (SNV) izjavljuje da će rezultate koji se tiču etničkih, vjerskih i jezičnih karakteristika stanovnika Republike Hrvatske proučiti u idućim danima i dati svoj konačan sud o tome u kojoj mjeri popis odražava realno stanje, navodi u priopćenju predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

"Zasad želimo istaći ono što smo isticali prije i u vrijeme popisa, da popis nije u svemu poštivao pravila Eurostata i da je u vrijeme popisa bilo ozbiljnih nepravilnosti koje su se ogledale u tome da se pripadnicima srpske zajednice sugeriralo koju etničku i vjersku pripadnost bi trebalo da izjavljuju", stoji u priopćenju.

Pupovac također tvrdi kako su "otpori povratku izbjeglica i ostvarivanju njihovih prava kao i još uvijek prisutna netolerancija prema srpskom narodu ozbiljna prijetnja udjelu Srba u hrvatskom stanovništvu te slobodi njihova nacionalnog izjašnjavanja".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

popis stanovništva, snv