Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Obnova pregovora u Washingtonu ojačala azijske burze, jen i dalje pod pritiskom

Ulagači se nadaju dogovoru u Washingtonu u posljednjim danima ove godine.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, jer se ulagači nadaju dogovoru u Washingtonu o proračunu, dok je tečaj jena prema dolaru pao na najnižu razinu u dvije godine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju ojačale između 0,1 i 0,7 posto.


MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,4 posto, čime je njegov dobitak u ovoj godini dosegnuo 18,5 posto.

Predsjednik SAD-a Barack Obama i republikanci započeli su zadnji krug pregovora o smanjenju proračunskog manjka, kako bi se izbjegla 'fiskalna litica'.

Ulagači se nadaju dogovoru u posljednjim danima ove godine, jer bi u slučaju neuspjeha s prvim danom 2013. uslijedilo automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza, što bi moglo američko gospodarstvo gurnuti u recesiju.

Na valutnim je tržištima, pak, japanski jen i dalje pod pritiskom jer se očekuje drastično labavljenje monetarne politike japanske središnje banke kako bi se gospodarstvo izvuklo iz recesije.

Tečaj dolara skočio je s jučerašnjih 85,84 na 86,64 jena, najvišu razinu od kolovoza 2010. godine. Od početka godine jen je oslabio 12 posto, što je njegov najveći pad od 2005. godine.

Japanska je valuta jutros dodatno oslabila i prema europskoj, pa je tečaj eura porastao s jučerašnjih 113,58 na 114,66 jena, najvišu razinu u 17 mjeseci.

U odnosu, pak, na američku valutu, tečaj eura ojačao je s jučerašnjih 1,3220 na 1,3240 dolara.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku jutros je porasla 0,5 posto, na 91,25 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

azijske burze, svjetska tržišta, jen, fiskalna litica, msci, nikkei