A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kina-patrolni-brodovi-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tri kineska broda ušla u japanske teritorijalne vodama | Politika+
Svijet

RASTE NAPETOST : Tri kineska broda ušla u japanske teritorijalne vodama

Kineski brodovi se od sredine rujna gotovo svakodnevno pojavljuju u njihovoj blizini

Piše: PolitikaPlus

Tri kineska vladina broda ušla su u ponedjeljak u teritorijalne vode otoka pod upravom Japana na koje pravo polaže Kina, objavila je japanska Obalna straža.


Brodovi za pomorski nadzor ušli su u vode oko neneseljenih otoka Senkaku ili Diaoyu na kineskom, nešto iza 13:30 sati po lokalnom vremenu a uočio ih je zrakoplov japanske Obalne straže.


Nakon što je jedan japanski patrolni brod od njih zatražio da napuste teritorijalne vode, jedan od kineskih brodova je ponovio tvrdnju vlade u Pekingu da oni štite teritorij koji je pod kineskim suverenitetom, izvijestio je portal Japan Daily Press.


U 15:50 sati po lokalnom vremenu kineski brodovi još uvijek nisu bili napustili vode Senkakua, navodi portal.
Prosvjedujući što je Tokio nedavno nacionalizirao te otoke, otkupivši ih od japanske obitelji koja im je bila vlasnik, kineski brodovi se od sredine rujna gotovo svakodnevno pojavljuju u njihovoj blizini, povremeno ulazeći u japanske teritorijalne vode.


To je prvi put nakon što je Shinzo Abe izabran za japanskog premijera 26. prosinca da kineski brodovi ulaze u japanske teritorijalne vode u Istočnokineskom moru.


Prethodni incident zabilježen je 21. prosinca, nedugo nakon pobjede Liberalno demokratske stranke premijera Shinza Abe na izborima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

brodovi, japan, kina