A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/beba-inkubator-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

2013.: Najpoželjnije mjesto za roditi se je Švicarska, a najgore mjesto Nigerija | Politika+
Hrvatska

KVALITETA ŽIVOTA : 2013.: Najpoželjnije mjesto za roditi se je Švicarska, a najgore mjesto Nigerija

Hrvatska je danas zajedno s Mađarskom smještena na 46. poziciju

Piše: PolitikaPlus/vlm

Prema indeksu kvalitete života koji se temelji na istraživanju subjektivnih procjena građana svih država koji su ocjenjivali 11 čimbenika, uključujući povjerenje u javne institucije, stopu kriminala te ostale društveno - kulturne značajke, Švicarska našla na vrhu liste ispred Australije.

 

U istraživanju 1988. bivša SFRJ zauzela 39 mjesto, Hrvatska je danas zajedno s Mađarskom smještena na 46. poziciju, a susjedna Srbija na 54. Od nekadašnjih republika bivše države najbolje je prošla Slovenija koja se probila na 32. mjesto.

Među prvih deset država dominiraju manje ekonomije, pretežno europske pa su tako treće i četvrto mjesto zauzele nordijske države Norveška i Švedska. Na peto se smjestila Danska, a Nizozemska na osmo. Deveta je Kanada, a azijski Singapur i Hong Kong šesti i deseti javlja The Economist, pozivajući se na  istraživačku kompaniju koja je ovoga puta ozbiljnije izmjerila koje će zemlje bebama rođenima u 2013. godini pružiti najbolje mogućnosti za zdrav, siguran i bezbrižniji život.

 

Unatoč dobroj klimi i podneblju, Grčka, Portugal i Španjolska, koje je pogodila ekonomska kriza, zaostaju na listi. Slično je i s nekad vodećim SAD-om koji je 16. mjesto podijelio s Njemačkom jer danas rođeni Amerikanci nasljeđuju velike dugove ''boomer'' generacije.

 

Niti jedna od ekonomski dinamičnih zemalja poput Rusije, Brazila, Indije i Kine nisu ostavile dojam na istraživače EIU-a pa su redom rangirane na 72., 36., 66. i 49. mjesto.


Dok je u istraživanju 1988. bivša SFRJ zauzela 39 mjesto, Hrvatska je danas zajedno s Mađarskom smještena na 46. poziciju, a susjedna Srbija na 54. Od nekadašnjih republika bivše države najbolje je prošla Slovenija koja se probila na 32. mjesto.

 

Definitivno najnepoželjnijim mjestom za rođenje pokazala se Nigerija koja je stavljena na posljednju poziciju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mađarska, hrvatska, švicarska, kvaliteta života, djeca, BEBE, nigerija