A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/okrugli-stol-vl-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Okrugli stol o desnici u RH: Kada bi se izjednačili zločini partizana i ustaša prijepora bi bilo manje! | Politika+
Hrvatska

DESNA PERSPEKTIVA: Okrugli stol o desnici u RH: Kada bi se izjednačili zločini partizana i ustaša prijepora bi bilo manje!

Profesor Neven Sesardić napisao je knjigu o desnici i ljevici.

Piše: Vanja Deželić

Na okruglom stolu Večernjeg lista koji je potaknut izdavanjem knjige profesora filozofije sa Sveučilišta u Hong Kongu Nevena Sesardića "Iz desne perspektive" raspravljalo se o tome što desnica danas predstavlja u Hrvatskoj, ali rasprava je često prekidana komentarima iz publike, govornici su prečesto skretali s teme i nisu davali odgovore na postavljena pitanja.

- Hrvatskoj nedostaje kritičko razmišljanje o tome što je desnica i sve rasprave o toj temi uglavnom se svode na dnevnopolitičke svrhe - rekao je urednik knjige Zvonimir Despot.

 

Autor knjige Neven Sesardić bavio se ponajviše desnicom i ljevicom u SAD-u i Velikoj Britaniji kroz svoje djelo, što je bilo sporno nekim sugovornicima, ponajprije profesoru sociologije i veleposlaniku Boži Kovačeviću.

- Podjela na lijeve i desne danas je problematična, a u nekim službenim udžbenicima politologije se oni se ni ne spominju jer je to pitanje nekog prošlog vremena - smatra Kovačević.

Autor knjige je replicirao na to i objasnio što je intencija knjige.

- Postoje velike iskrivljene predodžbe o desnici pa je i intencija knjige bila razbiti takve neopravdane negativne mitove nastale zbog dominacija ljevice u medijima, na sveučilištima i među intelektualcima - naglasio je Sesardić.

Kolumnist i novinar Milan Ivkošić iznio je svoju, kako ju je nazvao, 'teoriju normalnosti' prema kojoj, kako je kazao, kada bi u Hrvatskoj bio jednak odnos prema partizanskim kao i prema ustaškim zločinima bilo bi manje prijepora na ljevici i desnici, a razlike između njih bi se svodile na pitanje proračuna, porezne ili socijalne politike.

 

- Ali nađite mi jednog ljevičara koji će reći da je Tito bio zločinac! Slavi ga i Josipović i Jelena Lovrić - smatra Ivkošić, koji optužuje hrvatsku ljevicu da je "proizišla iz Nikoletine Bursaća pa je stoga pitanje tko bi uspio pomiriti ljevicu i desnicu".

Govoreći o političkoj i kulturnoj desnici danas u Hrvatskoj pisac i prevoditelj Tomislav Sunić je rekao kako se tradicija i baština starčevićanaca može staviti u kulturnu desnicu no zapitao se što je onda intelektualna desnica i jesu li to Tomislav Karamarko i Jadranka Kosor.

KURSAR: Politička desnica je i dalje HDZ no oni zbog strateških razloga izbjegavaju riječ 'desnica' jer je se boje

- Politička desnica je i dalje HDZ no oni zbog strateških razloga izbjegavaju riječ 'desnica' jer je se boje - odgovorio mu je Tonči Kursar, profesor na Fakultetu političkih znanosti koji je ujedno i dodao kako su po njegovom mišljenju starčevićanci završili svoju karijeru.

Po mišljenju predsjednika Matice hrvatske Igora Zidića pitanje desnice namjerno je zamućivano desetljećima, zato što je od 1945. vlast bila sponzorirana od Staljinova socijalizma.

A onda, kazao je, kada se stvorila perspektiva i kad je ljevica počela gubiti pozicije trebalo je odmah kompromitirati ono što je drugačije.

 

I ljevici i desnici Zidić je zamjerio antiintelektualizam prozvavši ih da ni jedni nemaju napravljene dugoročne programe znanstvenog razvitka ili kulturne programe.

Despot je vladajuće u Hrvatskoj prozvao zbog ideologiziranja društva od Bleiburga do zdravstvenog odgoja. U tom smislu Sesardićeva knjiga, u kojoj autor ističe kako pitanje istospolnih zajednica nije, suprotno shvaćanju koje pokušavaju nametnuti ljevičari, još riješeno, potaknula je Sunića koji je ustvrdio kako je na primjeru zdravstvenog odgoja jasno vidljiv sukob tradicije i reciklirane zapadne ideologije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

iz desne perspektive, neven sesardić, okrugli stol, ljevica, desnica