Hrvatska

LEKTIRA: Milanoviću problem predstavljaju Shakespeare, Dostojevski, Hemingway, Orwell...

'Imam problem da se to uči.'

Piše: Vanja Deželić

Premijer Zoran Milanović je u obrani zdravstvenog odgoja spomenuo kako mu osobno smeta što se u školskoj lektiri nalaze značajni pisci koji su ujedno bili i antisemiti. Nije želio precizirati o kome se radi točno radi.

Charles Dickens (Oliver Twist), Clive Staples Lewis (Kronike iz Narnije), Ernest Hemingway (Starac i more), Edgar Allen Poe (Crni mačak), Friedrich Nietzsche (Tako je govorio Zaratustra), William Shakespeare (Romeo i Julija, Hamlet), Charles Baudelaire (Cvjetovi zla), Fjodor Mihajlović Dostojevski (Zločin i kazna), George Orwell (Životinjska farma)

- Imam problem da se to uči u školama i da se na taj način valorizira takav književnik. Da osnujem udrugu? Je li to ispravan put? Možda jest, ali to nije moj put - rekao je premijer Zoran Milanović.

Letimičnim pogledom lektira u osnovnim i srednjim školama pronašli smo mnogo autora optuženih za antisemitizam, a kako premijer nije bio jasan može se za zaključiti da mu upravo oni smetaju.

Charles Dickens (Oliver Twist), Clive Staples Lewis (Kronike iz Narnije), Ernest Hemingway (Starac i more), Edgar Allen Poe (Crni mačak), Friedrich Nietzsche (Tako je govorio Zaratustra), William Shakespeare (Romeo i Julija, Hamlet), Charles Baudelaire (Cvjetovi zla), Fjodor Mihajlović Dostojevski (Zločin i kazna), George Orwell (Životinjska farma)... Popis je poduži, a na njemu se našao čak i Karl Marx, Friedrich Engels,  Martin Heidegger, Karl Jung,  Immanuel Kant, Aleksandar Puškin...

Hrvatski premijer bi neke od njih izbacio iz škola, ako ne i sve. Naravno, teško je vjerovati da bi to učinio, ali u svom pomalo prepotentnom nastupu je propustio do kraja argumentirati stav o zdravstvenom odgoju. Istina jest da se struci treba prepustiti briga o predmetu koji će se poučavati u školi te da nemaju što udruge raspravljati o tome, kao što nemaju što raspravljati ni o drugim predmetima.

Problem njegove argumentacije jest i taj što se na popisu lektira nalazi po 30 ili više naslova, a djeca moraju izabrati njih do 15, od čega ih je do deset obavezno, a od tzv. antisemita obavezni su u svim srednjim školama Shakespeare i Dostojevski, dok su u nekima obavezni i drugi. U osnovnim školama nema antisemita na popisu obavezne lektire već samo u izbornom dijelu. Dakle, postoji izbor, dok po pitanju zdrastvenog odgoja ne postoji - što narušava premijerovu argumentaciju.

Sve u svemu, tko god je došao na ideju takve argumentacije u korist zdravstvenog odgoja jako je pogriješio, bilo da se radi o premijeru samom ili njegovim savjetnicima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

antisemitizam, zoran milanović, charles dickens, oliver twist