Zagreb

PRAVNA BORBA : Milana Bandića i Zagreb tuži Ministarstvo graditeljstva zbog fontana kod NSK

Zagrebu prijeti novčana kazna do milijun a Bandiću do 100.000 kuna.

FOTO: Milan Bandić
Piše: I.G. /VLM

Ministarstvo gospodarstva, a ne ministarstvo graditeljstva, tužilo je Grad Zagreb i njegova gradonačelnika Milana Bandića Prekršajnom sudu u Zagrebu zbog nezakonite gradnje pothodnika i fontana kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

 

Obje žalbe su odbijene, tako da sad ostaje vidjeti kako će presuditi Prekršajni sud u Zagrebu. Ako ministarstvo dobije spor Zagrebu prijeti novčana kazna  i do milijun kuna, dok bi Bandić morao platiti od 10.000 do 100.000 kuna.

Tužba je podnesena još u prosincu,jer smatraju da je ugovor za njihovu gradnju nezakonito sklopljen bez provedenog postupka javne nabave. Isto  ministrastvo  zbog istih fontana  prijavilo je Zagreb Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave od koje je traženo da poništi ugovor o gradnji pothodnika i fontana, vrijedan 18,4 milijuna kuna.


U odgovoru iz resornog ministarstva stoji kako  su oni utvrdili da je Grad Zagreb ishodio izmjene i dopune glavnog projekta u svibnju 2012. i to nakon provedenog postupka javne nabave i sklapanja Ugovora o izgradnji (sklopljen 20. ožujka 2012.) kojim se mijenja tehničko rješenje same izgradnje (izvođenje radova ugradnje betona na licu mjesta umjesto gotovim betonskim elementima, nije potrebna izgradnja zaštite građevne jame, izmjena privremene regulacije prometa).


Smatrali su  da su u tom periodu nastale okolnosti koje predstavljaju bitne izmjene osnovnog ugovora za vrijeme njegova trajanja koje su takvog karaktera da se smatraju novim ugovorom (jer predstavljaju namjeru ugovornih strana da ponovo određuju osnovne elemente osnovnog ugovora) te da je Grad Zagreb u tim okolnostima trebao provesti novi postupak javne nabave za taj novi ugovor. Kako Grad Zagreb to nije učinio, mišljenja smo da je prekršio Zakon o javnoj nabavi.


Stoga je Ministarstvo gospodarstva još  u kolovozu 2012. izjavilo žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Kako temeljem Zakona o javnoj nabavi Državna komisija odluke dostavlja javnom objavom na internetskim stranicama Državne komisije, Ministarstvo gospodarstva ne raspolaže drugim informacijama osim onih dostupnih na tim internetskim stranicama. Međutim, žalba je odbačena te je stoga očigledno da se radi o jednoj od procesnih pretpostavki kao što je nenadležnost, nedopuštenost, neurednost, nepravodobnost, i sl.


Prva žalba izjavljena je tijekom trajanja nadzora koji još nije bio zaključen. Kako su tijekom nadzora utvrđene dodatne pojedinosti važne za taj predmet, a žalbu nije bilo moguće iz formalnih razloga nadopunjavati, Ministarstvo gospodarstva iskoristilo je zakonsku mogućnost ulaganja nove žalbe.

 

Obje žalbe su odbijene, tako da sad ostaje vidjeti kako će presuditi Prekršajni sud u Zagrebu. Ako ministarstvo dobije spor Zagrebu prijeti novčana kazna  i do milijun kuna, dok bi Bandić morao platiti od 10.000 do 100.000 kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ministarstvo gospodarstva, fontane