A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/lisice-na-rukama-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Policija uhitila lihvarsku petorku: Terete ih za niz kaznenih djela, od prijetnji do krivotvorenja novca | Politika+
Crna kronika

AKCIJA : Policija uhitila lihvarsku petorku: Terete ih za niz kaznenih djela, od prijetnji do krivotvorenja novca

Neslužbeno se doznaje da je prvoosumnjičen Miro Čalušić.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebačka policija uhitila je skupinu vlasnika mjenjačnica i njihovih suradnika koji su posuđujući novac uz lihvarske kamate od dvadesetak osoba oduzeli nekretnine vrijedne gotovo 13 milijuna kuna.

 

Kaznene prijave protiv četiri muškarca u dobi od 25 do 69 godine te 27-godišnje žene podignute su zbog sklapanja lihvarskih ugovora, prijetnji, prijevara, krivotvorenja isprava, krađa i krivotvorenja novca, a vlasnici mjenjačnica prijavljeni su i zbog milijuna ilegalnih deviza koje su stavljali u promet.

Riječ je o kućama i stanovima na području cijele Hrvatske vrijednima od 70 do 250 tisuća eura za koje su vlasnici dobivali kredite 10 puta manje od njihove stvarne vrijednosti, izvijestila je policija na konferenciji za novinare. Kaznene prijave protiv četiri muškarca u dobi od 25 do 69 godine te 27-godišnje žene podignute su zbog sklapanja lihvarskih ugovora, prijetnji, prijevara, krivotvorenja isprava, krađa i krivotvorenja novca, a vlasnici mjenjačnica prijavljeni su i zbog milijuna ilegalnih deviza koje su stavljali u promet.


Tijekom kriminalističkog istraživanja policija je otkrila da je 34-godišnji šef skupine od ožujka 2009. do srpnja 2012. u Zagrebu i Dubrovniku s oštećenima sklapao ugovore o zajmu u kojima je na iznos stvarno posuđenog novca unaprijed zaračunavao kamate i tako uvećane iznose navodio kao iznos novca koji im posuđuje. Pritom je kao sredstva osiguranja povrata tih zajmova ugovarao sporazume o prijenosu prava vlasništva čime je pribavio gotovo 13 milijuna kuna.


Neslužbeno se doznaje da je prvoosumnjičen Miro Čalušić te da su u skupini i njegov brat te stric.


Policija tvrdi i da je vođa skupine dvojicu dužnika kojima je posudio manje iznose tražio da s njim sklope ugovor o kupoprodaji nekretnina govoreći da će ugovor poništiti nakon što mu vrate novac. No, odmah nakon potpisivanja ugovora upisao je vlasništva na njihovim nekretninama, oštetivši ih za 62.000 eura i 106.000 švicarskih franaka.


U nizu kaznenih djela za koje se uhićeni terete su i prijetnje, poticanja na krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja. Sumnja se da su u promet stavljali i krivotvorene novčanice od 50 eura.


Tijekom kriminalističkog istraživanja pretraženi su stanovi i kuće osumnjičenih, kao i njihove mjenjačnice te druge poslovne prostorije. Pritom je zaplijenjena veća količina stranog i domaćeg novca i nakita, za koji policija sumnja da je pribavljen kaznenim djelima, ali i po jedan pištolj i ručna bomba.


Nakon uhićenja osumnjičeni su privedeni pritvorskom nadzorniku, a tijekom dana će biti dovedeni pred suca istrage Županijskog suda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

lihvari, krivotvorenje novca, uhićenje, policija