A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kina_snijeg-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kina pod ledom: Najniže temperature u zadnjih trideset godina | Politika+
Svijet

ZIMA : Kina pod ledom: Najniže temperature u zadnjih trideset godina

more u priobalnom području zaledilo i zarobilo 1000 brodica

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Temperature u Kini ove su zime najniže u posljednja tri desetljeća, zbog čega se more u priobalnom području zaledilo i zarobilo 1000 brodica, objavili su mediji.


Od mjeseca studenoga zemlju je zahvatio snažan val hladnoće, a prosječna temperatura je minus 3,8 stupnja Celzijusa što je za 1,3 stupnja hladnije nego prosječne zimske temperature u zemlji. To su najhladnije vrijednosti u zadnjih 28 godina, izvijestila je u subotu agencija Xinhua, pozivajući se na kineski Meteorološki zavod.


Temperature ispod nule zaledile su more u Zaljevu Laizhou u pokrajini Shandong na istoku zemlje, a u ledu je ostalo zarobljeno oko 1000 plovila, objavio je China Daily.


Zheng Dong, šef meteorološke službe u Pomorskom centru za nadzor koji djeluje u sklopu Državne uprave za oceane, za novine je rekao kako je ovaj tjedan ledom okovan 291 km oceanske površine Zaljeva Laizhou.


Prometovanje je diljem zemlje otežano, a na nekim mjestima i potpuno prekinuto. Više od 140 letova iz državne zračne luke u središnjoj pokrajini Hunan odgođeno je, a zbog obilnih snježnih padavina zatvorene su i neke važne željezničke dionice, primjerice ona na relaciji Peking-Hong Kong- Macau, prenosi China Daily.


Najniže su temperature na sjeveroistoku zemlje. U nekim predjelima iznose minus 15,3 stupnja Celzijusa, što je za 3,7 stupnjeva niže nego prethodnih godina. Meteorolozi su izvijestili da je to najniža temperatura izmjerena u tom dijelu države u posljednje 43 godine. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

temperatura, led, snijeg, kina