Svijet

PONOSAN: Otac silovane djevojke: Objavite njeno ime, neka bude nadahnuće drugim ženama

'Ona nije učinila ništa loše. Umrla je braneći se. Ponosan sam na nju.'

Piše: PolitikaPlus

Otac indijske studentice koja je preminula od posljedica silovanja i premlaćivanja u New Delhiju rekao je da želi da se objavi njeno ime kako bi mogla biti nadahnuće ostalim žrtvama seksualnih napada.

Agencija Reuters je rekla da neće objaviti ime stradale djevojke jer su to zatražile indijske vlasti. Britanski list The People, koji je objavio ovu informaciju na svojoj internetskoj stranici u nedjeljnom izdanju (Sunday People) navodi da se otac zove Badri Singh Pandey, a kći Jyoti Singh Pandey.

Želimo da cijeli svijet zna njeno ime. Ona nije učinila ništa loše. Umrla je braneći se. Ponosan sam na nju. Objavljivanje njenog imena dat će snagu ostalim ženama koje su preživjele takve napade

"Želimo da cijeli svijet zna njeno ime. Ona nije učinila ništa loše. Umrla je braneći se", izjavio je njen otac. "Ponosan sam na nju. Objavljivanje njenog imena dat će snagu ostalim ženama koje su preživjele takve napade", dodao je.

Na preliminarnom saslušanju na okružnom sudu u New Delhiju predočeni su rezultati testova DNK koji su povezali petoricu muškaraca s grupnim silovanjem i ubojstvom 23-godišnje studentice prošlog mjeseca koje je izazvalo gnjev indijske javnosti.

Petorica optuženih u dobi od 19 do 35 godina optuženi su za silovanje, otmicu i ubojstvo, a ako se proglase krivima mogli bi biti osuđeni i na smrtnu kaznu. Sutkinja je naložila da se petorica optuženih izvedu pred sud dok bi šestom osumnjičenom trebao suditi sud za maloljetnike. Iduće saslušanje određeno je za 10. siječnja.

Napad na 23-godišnju studenticu i njezinog prijatelja izazvao je bijesne prosvjede u blizini sjedišta vlade u New Delhiju i nacionalnu debatu o seksualnim zločinima. Ona je bila brutalno pretučena i silovana sat vremena te izbačena iz autobusa u New Delhiju 16. prosinca. Među optuženima je i vozač autobusa.

Nakon nekoliko operacija u New Delhiju 26. prosinca je prebačena na liječenje u Singapur, ali je nisu uspjeli spasiti.

Prijatelj ubijene je u prvom razgovoru nakon incidenta za televizijsku postaju Zee News rekao kako su on i žrtva ušli u autobus i platili karte te da je izgubio svijest nakon što su ga pretukli muškarci u autobusu koji su potom napali njegovu prijateljicu. On je rekao da je autobus imao obojane prozore i da vjeruje da ih je skupina uvukla u klopku. Potvrdio je ranija izvješća da su ih napadači izbacili iz autobusa i pokušali pregaziti.

On je također kritizirao policajce optuživši ih da im je trebalo dugo da stignu, da su se potom raspravljali o nadležnostima, a naposlijetku ih odveli u pogrešnu bolnicu. Delhijska policija je odbacila tvrdnje da su policajci kasno stigli rekavši u izjavi da su policajci stigli za četiri minute od poziva, napustili mjesto događaja za tri minute te stigli do bolnice za 24 minute.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jyoti singh pandey, badri singh pandey, indija