Hrvatska

SVETA TRI KRALJA: Katolici slave Bogojavljenje - dan kada su se kraljevi poganskih naroda poklonili sinu Božjem

Melkiora, Gašpara i Baltazara je do Betlehema vodila zvijezda repatica.

Piše: Vanja Deželić

Katolički vjernici na današnji dan, blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje, završavaju božićno razdoblje i sjećaju se trojice mudraca, odnosno kraljeva, koji su se poklonili novorođenom Isusu i darovali ga zlatom, tamjanom i smirnom.

Svaki od darova koje su Melkior, Gašpar i Baltazar donijeli sinu Božjem ima svoje značenje. Zlatom su mu priznali kraljevsko dostojanstvo, tamjanom slavili božanske mu naravi, a smirnom pokazali da vjeruju kako je upravo on čovjek koji će umrijeti za ljudske grijehe

Svaki od darova koje su Melkior, Gašpar i Baltazar donijeli sinu Božjem ima svoje značenje. Zlatom su mu priznali kraljevsko dostojanstvo, tamjanom slavili božanske mu naravi, a smirnom pokazali da vjeruju kako je upravo on čovjek koji će umrijeti za ljudske grijehe.

 

Bog im se, prema vjerovanju, oglasio jer su kraljevi bili predstavnici poganskih naroda i time što im je javio rođenje Spasitelja zapravo ih je pozvao u svoje kraljevstvo.

 

Matej je u svom Evanđelju napisao da su do Isusa stigli prateći betlehemsku zvijezdu. Prvotno su došli u Jeruzalem kod kralja Heroda, koji ih je htio prevariti kako bi saznao gdje je Isus i da ga potom ubije. Nisu mu rekli, a nakon što su darivali Isusa, Bog im je zapovijedio da se ne vraćaju Herodu te da se drugim putem vrate u svoju zemlju.

 

Na Zapadu, u Rimokatoličkoj Crkvi, Božić se počeo slaviti prije Bogojavljenja, a datum Božića bio je 25. prosinca. Kad je s Istoka krajem četvrtog stoljeća uvedeno slavlje Bogojavljenja 6. siječnja, Božić je ostao blagdan Isusova rođenja, a Bogojavljenje je naglašavalo spomen pohoda triju Mudraca i Isusovo krštenje.

Usto, razdoblje između ova dva blagdana počelo se profilirati kao božićno vrijeme u liturgijskoj godini, koje će kasnije biti produženo sve do 2. veljače. Nakon Drugog vatikanskog sabora božićno vrijeme završava prvom nedjeljom nakon Bogojavljenja, a na tu se nedjelju slavi Krštenje Gospodinovo.

Ovim se blagdanom Crkva ujedno sjeća Božje objave kroz tri događaja iz Isusova života - poklon mudraca, krštenje na Jordanu i čudo u Kani Galilejskoj. Prema Crkvi osnovno je značenje blagdana to da je Bog došao spasiti sve ljude i sve narode, koje simboliziraju upravo tri mudraca, odnosno kralja, s Istoka.

Po tradiciji, poslije smrti triju kraljeva njihove su relikvije odnesene u Carigrad, nakon što ih je pronašla sv. Jelena Križarica, a odande su kasnije otišle u Milano i napokon u Köln, u najljepšu njemačku katedralu, gdje su i danas. Također, smatra ih se i zaštitnicima hodočasnika, putnika, epilepsije, nevremena i tuče.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bogojavljenje, herod, baltazar, gašpar, melkior, božić, isus, sveta tri kralja