Mojbiz

IZBJEGNUTA KRIZA: Dolar se vinuo u nebesa: Dodatno je ojačao u odnosu na euro i japanski jen

Ulagači često smatraju američku valutu sigurnim utočištem za kapital i kupuju je u nesigurnim vremenima.

Piše: PolitikaPlus

Na valutnim je tržištima prošloga tjedna dolar znatno ojačao jer je SAD izbjegao 'fiskalnu liticu' i jer svi posljednji makroekonomski podaci ukazuju na jačanje američkog gospodarstva.

Tečaj eura prema američkoj valuti pao je prošloga tjedna 1,1 posto, na 1,3065 dolara, a u petak je u jednom trenutku, po prvi puta nakon tri tjedna, zaronio i ispod razine od 1,30 dolara.

Američki Kongres prihvatio je u utorak zakon kojim je spriječeno automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza ukupne vrijednosti 600 milijardi dolara, što je moglo odvesti američko gospodarstvo u recesiju

Cijena dolara prema japanskoj valuti skočila je, pak, 2,5 posto, na 88,15 jena, a u petak je u jednom trenutku dosegnula 88,40 jena, najvišu razinu od srpnja 2010. godine.

I euro je ojačao u odnosu na japansku valutu, za 1,4 posto, pa mu je tečaj dosegnuo 115,20 jena.

Američki Kongres prihvatio je u utorak zakon kojim je spriječeno automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza ukupne vrijednosti 600 milijardi dolara, što je moglo odvesti američko gospodarstvo u recesiju.

Usvajanje zakona oslobodilo je tržišta velike neizvjesnosti, ali samo nakratko jer bi u iduća dva mjeseca mogli uslijediti novi, potencijalno štetni politički obračuni oko smanjenja proračunskih rashoda i plafona za zaduživanje države.

Zabrinutost tržišta zbog neriješenog pitanja američkog proračunskog deficita očitovala se u upozorenju agencije Moody's da SAD mora uložiti veće napore kako bi sačuvao rejting Aaa od važeće negativne prognoze.

Ulagači često smatraju američku valutu sigurnim utočištem za kapital i kupuju je u nesigurnim vremenima, čak i ako je izvor te nesigurnosti upravo u SAD-u. Zbog toga je prošloga tjedna dolar ojačao.

Izvješće o zapošljavanju pokazalo je, pak, da su američki poslodavci u posljednjem mjesecu prošle godine otvorili 155 tisuća novih radnih mjesta, što ukazuje na stabilan oporavak tržišta rada. Stopa nezaposlenosti ostala je pritom nepromijenjena na 7,8 posto.

"Najvažnije je to što su najnoviji podaci o stopi nezaposlenosti u protekla četiri mjeseca više-manje ujednačeni, pa usprkos solidnom povećanju zaposlenosti, stopa nezaposlenosti nije smanjena", ističe Alan Ruskin iz Deutsche Banka.

Moglo bi se reći da će ti podaci omogućiti odgodu okončanja programa kvantitativnog ublažavanja američke monetarne politike, ali i da su solidni kada je u pitanju poticanje sklonosti rizičnoj imovini, kaže Ruskin.

Nedavno objavljen zapisnik s prošlog sastanka čelnika američke središnje banke pokazao je da pojedini dužnosnici razmatraju mogućnost usporavanja ili čak ukidanja programa kupnje državnih i obveznica na temelju hipoteka do kraja godine, kojima je Fed nastojao ojačati likvidnost i potaknuti rast gospodarstva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tečaj, valuta, dolar