Hrvatska

BADNJAK: Mitropolit Jovan podržao Bozanića u zdravstvenom odgoju, bilo mu 'veoma drago' da se susreo s Gotovinom

Pozvao na molitvu za mir i zajedništvo.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović, predvodeći večeras na Badnjak po julijanskom kalendaru, večernje bogoslužje u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, pozvao je vjernike na molitvu za mir i zajedništvo.

Svečanoj arhijerejskoj liturgiji nazočili su i predsjednik Republike Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović sa suprugama, čiji su ulazak i izlazak iz prepunog hrama Preobraženja Gospodnjeg vjernici pozdravili pljeskom.

Dolazak hrvatskog državnog vrha na večerašnje bogoslužje izuzetna nam je radost, čast i ohrabrenje, istaknuo je mitropolit Jovan, te pozvao vjernike na molitvu za mir, slogu i zajedništvo.

"Ovo je novo vrijeme kada naši najviši državni dužnosnici dolaze na badnju večer, praznik Kristova rođenja, da budemo zajedno i osjetimo međusobnu podršku", rekao je mitropolit, predvodeći večeras u Zagrebu posvetu badnjaka.

.....

 

.....

 


Mitropolit Jovan večeras je dao i ekskluzivni intervjuu za NovuTV, u kojem je između ostaloga, dao podršku kardinalu Bozaniću u njegovim nastojanjima oko zdravstvenog odgoja u školama:

Evo, kad govorimo o pitanjima morala i o pitanjima etike, prošloga se mjeseca dosta polemiziralo o modulu spolnoga odgoja u školama u Hrvatskoj. Kakav je vaš stav naspram toga?

U naše vrijeme dosta se pojavljuje određena tendencija koja je u sukobu s kršćanskim moralom. Ja mislim da je gospodin kardinal lijepo, dostojanstveno govorio o čitavom problemu i Crkva je zainteresirana da se to na najbolji način riješi jer. Ako i idemo po toj statistici, ako je 80 posto ili ne znam koliko vjernika, to se mora poštovati i imati u vidu. Dakle, ne može, bar su takvi običaji da manjina nametne neke svoje stavove, mada mora biti jasno što je istina, a što nije istina. Što je dobro, a što nije dobro.

...
Na božićnom domjenku predsjednika Josipovića sreli ste se s generalom Antom Gotovinom, o čemu ste razgovarali?

Kako sam želio da budem u onoj grupi gdje su vjerski predstavnici i da se pozdravim s gospodinom kardinalom, naišao sam na generala Gotovinu koji je pružio ruku da se pozdravimo. Jedan spontani, mali susret. Bilo mi je veoma drago da se sretnem s čovjekom i, prateći sve ono što se dogodilo, od one prvostupanjske presude i do ovog oslobađanja, trebalo je preživjeti te stresove. Sigurno da ono što ima sud u svojoj arhivi i kompetenciji, mi kao laici, kao promatrači možemo komentirati po svom izboru, a vojnik mora izvršiti naređenje zapovjednika. Dakle, general je isto u situaciji kao i vojnik. Ono što zapovjednik naredi, kakva je glavna državna politika, potčinjeni moraju izvršavati.


 

 

 

 Vjernike je pozvao na jedinstvo u poštivanju dužnosti na koje ih je obvezao Bog, kao najveći autoritet mirotvorstva i zajedništva.

"Mirotvorstvo uzdiže čovjeka do najvećeg dostojanstva, napretka i blagoslova u društvu", poručio je mitropolit. Vjernike je pozvao da se prepuste vodstvu božanske milosti i čiste savjesti.

"Kristovim dolaskom na zemlju božanska svjetlost obasjala je svakoga čovjeka, pokazujući mu put kojim treba ići. Čovjeku ona govori kroz čistu savjest, jer samo budna, čista savjest osvjetljava put", rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović, čestitavši pravoslavnim vjernicima Božić i zaželjevši im blagoslovljenu novu godinu.

Večerašnjem bogoslužje u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, uz velik broj vjernika koji Božić slave po julijanskom kalendaru, bili su i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac, veleposlanik Srbije Stanimir Vukićević.

Nakon bogoslužja organiziran je prigodni domjenak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ante gotovina