Hrvatska

OCJENA: Ivan Jakovčić: Nastupom u 'Nedjeljom u 2' Damir Kajin je srozao svoj i ugled SDP-a

'Odluka da podupru njegovu kandidaturu pokazala se štetnom za SDP.'

Piše: PolitikaPlus

Članovi Predsjedništva IDS-a na sjednici u Rovinju odlučili osnovati izborni stožer za lokalne izbore te da će potpredsjednik stranke Boris Miletić do daljnjega zastupati interese IDS-a u vladajućoj koaliciji na nacionalnoj razini.

Potvrdio je to predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić u izjavi za novinare nakon sjednice ističući da se osobno želi što više posvetiti idućim europskim izborima. Novinare je izvijestio kako su danas razgovarali s čelnicima istarskoga HNS-a. Dodao je da su pregovori bili odlični i sadržajni, a njihovi rezultati, kako je najavio, bit će poznati do kraja tjedna, nakon što čelnici istarskoga HNS-a "obave konzultacije unutar stranke".

Radin je naš dugogodišnji politički prijatelj i partner, on je bio u više navrata na našoj listi za Županijsku skupštinu i bilo bi nam drago da pristane sudjelovati u radu našeg kluba zastupnika

Jakovčić je istaknuo da IDS danas, nakon odlaska Damira Kajina, više nema klub zastupnika u Hrvatskome saboru te da je zato otvoren razgovor sa zastupnikom talijanske nacionalne zajednice Furiom Radinom.

"Radin je naš dugogodišnji politički prijatelj i partner, on je bio u više navrata na našoj listi za Županijsku skupštinu i bilo bi nam drago da pristane sudjelovati u radu našeg kluba zastupnika", rekao je Jakovčić i dodao kako očekuje da će Talijanska unija što prije i o tome odlučiti. To bi, smatra on, bilo dobro i za IDS i za Talijansku uniju jer, kako je rekao," dosad nitko kao IDS nije toliko učinio za talijansku komponentu pa zato očekuju pomoć Talijanske unije."

Odgovarajući na pitanje novinara, Jakovčić je ocijenio da Damir Kajin jučerašnjim nastupom nije srozao ugled samo sebi, nego i SDP-u.

"Na SDP-u je da odluči želi li i dalje poduprijeti takvog kandidata za župana. SDP je velika i značajna stranka, mi smo partneri, a odluka da podupre kandidaturu Damira Kajina već se jučer pokazala štetnom za SDP", ustvrdio je Jakovčić.

Ponovio je kako mu je žao što IDS ne može na izbore sa SDP-om jer su, kako je rekao, "upravo IDS, SDP i HNS Istri donijeli stabilnost, sigurnost, ozbiljnost i odgovornost, a ono što nudi Kajin prvenstveno je kaos".

Na pitanje novinara je li mu žao zbog pogoršanih odnosa s Kajinom, odgovorio je kako u politici osobni osjećaji ne igraju ništa.

SDP je velika i značajna stranka, mi smo partneri, a odluka da podupre kandidaturu Damira Kajina već se jučer pokazala štetnom za SDP

"Teško mi je slušati Kajina što izgovara na moj račun jer on najbolje zna da sve što govori nema veze s istinom. Otišao je prenisko premda se radi o čovjeku koji je imao sjajnih trenutaka u IDS-u", poručio je Jakovčić i dodao kako se "već u prvom naletu dokazalo da je SDP u Istri razbijen, a HSU prepolovljen".

Po njegovim riječima, govori se o navodnoj istarskoj fronti protiv IDS-a koja se, kako je rekao, "raspala u prvom trenutku jer nije nikada ni nastala, već je to bila samo teza, priča i mašta nekoga da može okupiti politiku protiv IDS-a u Istri".

IDS-ov kandidat za istarskog župana Valter Flego rekao je da je županija "operativno tijelo, a ne poligon za politiziranje".

"Bavit ću se konkretnim stvarima jer govor politikanstva i špekulacija neće sigurno niti jednog čovjeka zaposliti", zaključio je Flego.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IDS, ivan jakovčić, damir kajin