Hrvatska

LIK I DJELO: Nova uloga Tončija iz Velog mista: Može li Milan Štrljić do pobjede u Splitu?

Puhovski: Dobar izbor za laburiste, ali ako se kandidira za gradonačelnika, nema mnogo šanse.

FOTO: Milan Štrljić prepoznatljivo je ime u cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, no što on nudi kao političar, tek trebamo saznati.
Piše: Ivan Klarić

Politika se sa mnom igrala predugo, šutnja nas je dovela do situacije u kojoj se nalazimo. Split ne stagnira zbog krize, sve je to alibi za nesposobno rukovodstvo, kazao je Milan Štrljić, novi predsjednik Hrvatskih laburista, ogranak Split, nakon što je na subotnjoj izbornoj skupštini dobio povjerenje splitskih laburista.

Poznati hrvatski glumac tako je ušao u političku arenu u vrijeme kada Splićani gotovo pa svakodnevno izražavaju nezadovoljstvo lokalnom vlašću i gradonačelnikom Željkom Kerumom. Hoće li se kandidirati za mjesto gradonačelnika na nadolazećim lokalnim izborima još nije poznato, ali glumac koji je nastupio u preko 60 filmova i odigrao stotinjak uloga u TV serijama i u kazalištu, imao bi nemale šanse.

PUHOVSKI: - Posve je jasno da će don Ivan Grubišić ako se kandidira za gradonačelnika i pobijediti. Mislim da je glavni cilj Hrvatskih laburista i Milana Štrljića da osiguraju što bolji prolaz u izborima za Gradsko vijeće, što znači da osvoje toliko mandata da se bez njih ne mogu donositi važne odluke. Za takav rezultat platforma je tu, dakle prepoznatljivost Milana Štrljića.

Životni put Milana Štrljića vrlo je zanimljiv. Rođen je 22. ožujka 1952. godine u općini Tordinci u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Sa deset godina preselio se u Split gdje je završio klasičnu gimnaziju. Nakon završene srednje škole, seli se u Beograd gdje je upisao glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti.

Poslije nekoliko sporednih uloga, 1978. dobiva glavnu ulogu u filmu Okupacija u 26 slika i biva proglašen za najboljeg mladog jugoslavenskog glumca. Veliku popularnost stekao je ulogom u TV seriji Velo misto te ulogom Laufera u TV seriji Nepokoreni grad. Početkom 1991. dobiva ulogu u TV seriji Bolji život. Pred kraj snimanja počinje rat u Hrvatskoj, tako da se vraća u Hrvatsku. Od 1996. glumi u hrvatskim filmovima, a 2002. postaje intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Zahvaljujući Štrljićevom zalaganju osnovan je studij glume u okviru splitske Umjetničke akademije.

Nakon vrlo zanimljivog osobnog i profesionalnog puta, Štrljić se odlučio politički aktivirati, kako je sam rekao, zbog činjenice da se politika s njim igrala predugo. Poznati i priznati glumac kojeg se nerijetko povezivalo s HDZ-om, pogotovo u vrijeme kada je bio intendant splitskog HNK, odlučio se aktivirati kroz Hrvatske laburiste. Može li popularnost Laburista na nacionalnoj razini iskoristiti za osobni i stranačkii probitak u za mnoge specifičnoj sredini kao što je Split?

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je Milan Štrljić dobar odabir za Hrvatske laburiste.

- On je definitivno u Splitu pa i u Hrvatskoj prepoznatljivo ime. Mislim da je njegovo ime zasada dobro iskorišteno. No, ono što je sada za njih bitno da Štrljić ima i neki program. Za dobar rezultat na izborima nije važno samo ime nego i nekakav program, ali i dobar tim ljudi, kaže Puhovski.

Unatoč prepoznatljivom imenu na čelu splitskog ogranka, Puhovski smatra da Štrljić, ako se kandidira za gradonačelnika, nema velike šanse.

- Posve je jasno da će don Ivan Grubišić ako se kandidira za gradonačelnika i pobijediti. Mislim da je glavni cilj Hrvatskih laburista i Milana Štrljića da osiguraju što bolji prolaz u izborima za Gradsko vijeće, što znači da osvoje toliko mandata da se bez njih ne mogu donositi važne odluke. Za takav rezultat platforma je tu, dakle prepoznatljivost Milana Štrljića. No, bitan je, ponavljam, i program kojeg će ponuditi građanima Splita. O tome će ovisiti i njihov rezultat na izborima, zaključuje naš sugovornik.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

split, hrvatski laburisti, milan štrljić