Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze ipak ojačale nakon vijesti iz SAD-a, ojačao i dolar

Idućih tjedana poslovni rezultati bit će u fokusu ulagača i najvažniji pokretači tržišta.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Nakon dva dana pada, na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući dobrom početku sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,7 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji i Hong Kongu ojačale između 0,2 i 0,4 posto.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji i Šangaju oslabili su, pak, oko 0,4 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,4 posto.

Premda su jučer na Wall Streetu cijene dionica blago pale, azijske ulagače ohrabrio je dobar početak sezone objave poslovnih rezultata američkih kompanija.

Najveći američki proizvođač aluminija Alcoa sinoć je, nakon zatvaranja Wall Streeta, objavio poslovne rezultate za četvrto tromjesečje prošle godine, koji su nešto bolji od očekivanja. Uz to, Alcoa je izvijestila da u ovoj godini očekuje nešto veći rast potražnje za aluminijem nego lani, što je podržalo tržište sirovina.

Idućih tjedana poslovni rezultati bit će u fokusu ulagača i najvažniji pokretači tržišta, kažu analitičari, koji očekuje se da će rezultati kompanija za četvrto tromjesečje biti nešto bolji nego u trećem.

U anketi Reutersa očekuje se da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom kvartalu porasle za 2,7, a prihodi za 1,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

A na valutnim je tržištima dolar jutros ponešto ojačao nakon jučerašnjeg pada. Tečaj eura kreće se oko 1,3090 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3130 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara kreće se na jučerašnjim razinama od oko 87,40 jena.

Tečaj eura prema japanskoj valuti skliznuo je, pak, s jučerašnjih 114,75 na 114,35 jena.

Nakon što je jučer oslabila za 4 centa, jutros se terminska cijena nafte na burzi u New Yorku pala daljnjih 15-ak centi, na 93,00 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MSCI, BURZA, AZIJSKE BURZE, SVJETSKA TRŽIŠTA, NIKKEI, FOREX, DOLAR