Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: I europske ulagače ohrabrilo jačanje kineskog gospodarstva

'No ulagači su suzdržani uoči konferencije za medije predsjednika ECB-a Marija Draghija.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Tržište je krenulo u pozitivnom smjeru, no ulagači su suzdržani uoči konferencije za medije predsjednika ECB-a Marija Draghija. Danas ne očekujemo poteze po pitanju monetarne politike, no Draghi bi mogao naznačiti hoće li se smanjiti kamate u idućem razdoblju“

Na europskim su burzama cijene dionica jutros nastavile rasti, drugi dan zaredom, nakon što su objavljeni podaci koji ukazuju na oporavak kineskog gospodarstva, drugog po veličini u svijetu.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,1 posto, na 1.169 bodova, nakon što je jučer skočio 0,7 posto. Londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu oko 0,1 posto, dok je pariški CAC oslabio 0,2 posto.


Ulagače su jutros ohrabrili znatno bolji podaci o rastu kineskog izvoza i uvoza nego što se očekivalo.

Kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, to je potaknulo rast njihovih cijena, pa su jutros među najvećim dobitnicama dionice rudarskih kompanija.

No, rast tržišta je ograničen jer su ulagači suzdržani uoči sjednice čelnika Europske središnje banke koji odlučuju o kamatnim stopama.

„Tržište je krenulo u pozitivnom smjeru, no ulagači su suzdržani uoči konferencije za medije predsjednika ECB-a Marija Draghija. Danas ne očekujemo poteze po pitanju monetarne politike, no Draghi bi mogao naznačiti hoće li se smanjiti kamate u idućem razdoblju“, kaže Michael Hewson, analitičar u tvrtki CMC Markets.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,7 posto, na 10.652 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EUROPSKE BURZE, BURZA, SVJETSKA TRŽIŠTA, MARIO DRAGHI, ECB