Komentari

ANKETE: Građani većinski za zdravstveni odgoj: Od dviju besramnih retorika gora im je ona koju provodi Crkva

Prema istraživanju Promocije plus, 56,2 posto građana je uz Jovanovića.

Piše: Vanja Deželić

Zdravstveni odgoj jest tema koja je uspjela uzburkati duhove mnogih, ali nitko nije otišao toliko daleko kao ministar branitelja Predrag Fred Matić, koji je nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića usporedio sa Slobodanom Miloševićem, odnosno kao pomoćnik nadbiskupa Valentin Pozaić koji je vladajuće usporedio s nacistima. No potpora javnosti u ovoj priči trenutno ide u korist ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.

JOVANOVIĆ: Rezultati istraživanja govore da je većina građana za uvođenje zdravstvenog odgoja, pa sukladno tome i to smatram podrškom za predloženi kurikulum

Rezultati istraživanja agencije Promocije plus o zravstvenom odgoju pokazali su da je 56,2 posto anketiranih građana mišljenja da se Crkva nema razloga miješati u pitanje zdravstvenog odgoja.

- Po pitanju uvođenja zdravstvenog odgoja u škole u proteklih nekoliko mjeseci proveden je niz anketa. Poznato je da su prema istraživanju koje je za Dnevnik NOVE TV provela agencija IPSOS PULS građani uvođenje zdravstvenog odgoja ocijenili kao jedan od najboljih poteza Vlade. Čak i rezultati ovog istraživanja govore da je većina građana za njegovo uvođenje, pa sukladno tome i to smatram podrškom za predloženi kurikulum zdravstvenog odgoja - rekao nam je ministar Željko Jovanović.

Svjestan činjenice da bi žestok način komunikacije njegovih ministara mogao postati kontraproduktivan, premijer Zoran Milanović je odlučio sugerirati im da prestanu u javnosti pričati o temi zdravstvenog odgoja.

Nije čudno da se premijer odlučio na takav potez jer uspoređivati ikoga sa Slobodanom Miloševićem ne samo da nije primjereno nego je za svaku osudu. Nejasno je u cijeloj toj priči kako si je ministar branitelja tako nešto mogao dopustiti, toliko si dozvoliti ispasti iz takta, a još je nejasnije kako mu nitko iz vladajuće koalicije, na čelu s premijerom, nije prigovorio za tako nešto. Isto tako je nejasno kako nitko iz redova Crkve nije reagirao na usporedbe s nacistima, koje su i više nego nevjerojatne posebno jer se tako olako netko tko bi trebao biti moralna vertikala razbacuje njome.

Jasno je da aktualna vlast teško podnosi i razumije retoriku Crkve jer su svjetonazorski udaljeni, ali silni savjetnici i poznavatelji hrvatske stvarnosti mogli su mnogo bolje odraditi svoj posao

Smjer cijele ove priče potpuno je kriv, a najveći krivac za tako nešto jest premijer koji je dozvolio da sve zajedno ode toliko daleko, čime je samo potvrdio da se ne snalazi najbolje u ovakvim situacijama.

Time se produbljuje svjetonazorski rat Vlade i Crkve, a pobjednika u njemu nema. Ima samo gubitnika - a to je narod.

Jasno je da aktualna vlast teško podnosi i razumije retoriku Crkve jer su svjetonazorski udaljeni, ali silni savjetnici i poznavatelji hrvatske stvarnosti mogli su mnogo bolje odraditi svoj posao i grube kritike Crkve okrenuti u svoju korist, a ne se upuštati u polemiku koja je ispod svake razine dobrog ukusa.

 

>> Fred Matić: Čekam samo da Bozanić s oltara počne vikati 'Ne čujem dobro, ne čujem dobro'

 

>> Pomoćni biskup Valentin Pozaić: Hrvatskoj je potrebna nova Oluja i lustracija!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko jovanović, crkva, zdravstveni odgoj