4kotača

'RESTRUKTURIRANJE': Renault planira do 2016. u Francuskoj ukinuti 7.500 radnih mjesta

Prethodno traže suglasnost sindikata za taj prijedlog.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP


"Ako bude potpisan sporazum sa sindikatima, ovo pregrupiranje zaposlenih neće zahtijevati ni zatvaranje tvornice ni kreiranje programa dobrovoljnih otkaza uz otpremninu"

Francuski proizvođač automobila Renault objavio je da namjerava ukinuti 7.500 radnih mjesta u matičnoj Francuskoj kako bi postao konkurentniji i utro put zapošljavanju drugih radnika sa specifičnim vještinama.

Iz francuske kompanije napominju da će 5.700 radnih mjesta do 2016. biti ukinuto prirodnim odljevom, a većina tih radnika trebala bi biti uključena u program prijevremenog umirovljenja, proširen na sve zaposlenike koji bi trebali otići u mirovinu u sljedeće tri godine, navodi se u priopćenju objavljenom u utorak.

Prethodno traže suglasnost sindikata za taj prijedlog.

"Ako bude potpisan sporazum sa sindikatima, ovo pregrupiranje zaposlenih neće zahtijevati ni zatvaranje tvornice ni kreiranje programa dobrovoljnih otkaza uz otpremninu", rekao je Gerard Leclercq, čelnik Renaultova francuskog poslovanja.

Renault trenutno u Francuskoj zapošljava 44.642 radnika, što znači da namjeravaju ukinuti 17 posto radnih mjesta.

Ukidanje radnih mjesta uštedjet će kompaniji oko 400 milijuna eura fiksnih troškova i otvoriti joj "prostor za investicije i razvoj", navodi se u priopćenju.

Pregrupiranje bi im potom omogućilo "zapošljavanje novih radnika na temelju ključnih znanja", navode u Renaultu, ne precizirajući koliko bi radnika mogli zaposliti niti kakve nove vještine traže.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FRANCUSKA, AUTOINDUSTRIJA, AUTOMOBILSKA INDUSTRIJA, RENAULT, Gerard Leclercq