A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/plinovod-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Plinacro i Gazprom potpisali aktivnosti gradnje odvojka Južnog toka | Politika+
Energetika

UGOVOR : Plinacro i Gazprom potpisali aktivnosti gradnje odvojka Južnog toka

Odvojkom Južnog toka kroz Hrvatsku dugim 100 kilometara, moći će se godišnje transportirati 2,7 milijardi prostornih metara plina

Piše: PolitikaPlus/Hina

Plinacro i ruski Gazprom potpisali su danas Plan aktivnosti o provođenju projekta odvojka plinovoda Južni tok na teritoriju Republike Hrvatske u razdoblju od 2013. do 2016. godine.

 

Tim planom predviđa se osnivanje poduzeća Južni tok Hrvatska d.o.o. s jednakim udjelom Plinacroa i Gazproma koje će imati zadatak izgraditi plinovod od Sotina na granici sa Srbijom, trasom Janafa, do Slobodnice kod Slavonskog Broda.Odvojkom Južnog toka kroz Hrvatsku dugim 100 kilometara, moći će se godišnje transportirati 2,7 milijardi prostornih metara plina, a investicija u njegovu gradnju procjenjuje se na 60 milijuna eura.

 

Riječ je o vrlo isplativom poslu uz stopu povrata investicije od osam posto godišnje, jer će Gazprom Export zakupiti cjelokupni kapacitet plinovoda, rekao je na potpisivanju predsjednik Uprave Plinacroa Mladen Antunović. Plinacro će po njegovim riječima svoj dio temeljnog kapitala buduće zajedničke tvrtke od 10 milijuna eura financirati iz vlastitih sredstava, a ostatak cjelokupne investicije zajednička tvrtka financirat će zaduženjem.

 


Novi plinovod će po Antunovićevoj ocjeni povećati sigurnost opskrbe Hrvatske plinom, uz dva postojeća uvozna kanala preko Mađarske i Slovenije.Odvojak Južnog toka spoj je sa Srbijom, ali i Rusijom, iz koje će plin stizati bez posrednika pa se pretpostavlja da će biti jeftiniji za industriju i kućanstva, kaže Antunović.

 

Prema terminskom planu koji je izložio, do srpnja ove godine treba biti osnovano zajedničko poduzeće, a do ožujka iduće godine očekuje se završetak idejnog projekta plinovoda. Potom slijedi natječaj za isporuku cijevi i ventila, što je u planu do rujna 2014., a u svibnju 2015. trebao bi biti raspisan natječaj za izvođača radova. Početak radova planiran je za srpanj 2015. godine, a puštanje u rad u prosincu 2016.

 

Zamjenik glavnog izvršnog direktora tvrtke Gazprom i generalni direktor Gazprom Exporta Alexander Medvedev kazao je kako će novi plinovod osigurati kontinuitet opskrbe Hrvatske prirodnim plinom. Južni tok je po njegovim riječima jedna od prioritetnih područja suradnje Gazproma i Hrvatske."Čeka nas puno posla, ali imamo detaljan plan u kojem je jasno napisano tko što radi i siguran sam da ćemo ga ispuniti", rekao je Medvedev.

 

On kaže da Gazprom pored opskrbe plinom zanima i stvaranje tržišta za dodatnu isporuku, a jedna od mogućnosti je sudjelovanje Gazproma u gradnji plinske termoelektrane u Hrvatskoj kao i distribuciji električne energije u suradnji s HEP-om. Puno više o tome moći će se reći krajem godine, kaže Medvedev.Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je da dolazak Gazproma u Hrvatsku pokazuje da ona ima svoje mjesto u velikim energetskim projektima i da nije zemlja koju krupni projekti zaobilaze.

 

Najveću korist od dolaska Gazproma vidi u sigurnosti opskrbe i najmanjoj mogućoj cijeni plina.Zadnjih nekoliko godina konkurentnost hrvatske industrije opterećena je cijenom plina i zato je bitno da otvaramo vrata onima koji mogu pomoći da kontroliramo cijenu, rekao je Vrdoljak.
Delegacija Gazproma sastat će se danas i s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, a Alexander Medvedev kaže kako očekuje potporu inicijativama Gazproma i Plinacroa na toj visokoj razini.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

plinacro, plinovod, gazprom, plin